Mysterie ontrafeld: 6 dingen die je dacht te weten over de clitoris

Wanneer je een man bent die graag slaapkamergymnastiek doet met leden van de vrouwelijke bevolking dan is een beetje basiskennis van de vrouwelijke anatomie een must. Daarom ontkrachten wij in dit artikel zes mythes over de clitoris.

Clitoris

Het vrouwelijk lichaam voelt soms als een waar mysterie. Met een biologische opbouw die enorm verschilt van wat wij elke dag met ons meedragen roept het lichaam van een vrouw vaak meer vragen op dan wij bij Playboy in één artikel kunnen beantwoorden. Daarom richten we ons voor nu op een belangrijk onderdeel van het vrouwelijke geslachtsdeel: de clitoris. De grap onder vrouwen is dat menig man deze verstopte schat niet weet te vinden en dat we dus ook niet zouden weten hoe we een vrouw nu écht moeten laten genieten. Daarom willen wij een klein licht werpen op zes van de mythes die bestaan rond de clitoris, in de hoop dat we de volgende keer als we down under gaan, in ieder geval precies weten waar we moeten zijn en we haar kunnen voorzien van een niet te evenaren ervaring. Fijn voor haar én voor jouw ego.

Magische knop

We willen je direct weer even met beide benen op de grond zetten: wanneer je de clitoris hebt gevonden, betekent dit niet automatisch succes. Het is geen knop die je in kan drukken en resulteert in een automatisch hemels orgasme. YouTuber Dr. Rena Malik praat op haar YouTube kanaal over seks en - in dit geval - de clitoris. Ze vertelt: "Er bestaat geen vaste manier om iemand klaar te laten komen. Sommige mensen willen zacht aangeraakt worden, anderen juist iets harder, sommigen vinden een vibratie fijn en anders hebben echt een voorkeur voor oraal." Er is dus geen one-size-fits-all manier om een vrouw klaar te laten komen. De oplossing? Praat met haar en vraag haar wat ze fijn vindt. De kans is heel groot dat zij zelf genoeg ervaring heeft met haar lichaam en precies weet wat ze nodig heeft om alsnog tot dat eerder genoemde hemelse orgasme te komen.

Best nog groot

Hoewel het soms kan lijken alsof de clitoris maar een heel klein onderdeel is van het vrouwelijke geslachtsorgaan, is hij toch groter dan je zou denken. Een groot deel van de clitoris is verborgen in het bekken van de vrouw. Malik noemt dit zelf het "puntje van de ijsberg". En dat brengt ons ook direct bij het vrouwelijke orgasme.

Orgasme

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Een vaginaal orgasme bestaat niet. En dat is dan ook meteen de reden waarom veel vrouwen niet klaar komen door penetratie (maar 18% van de vrouwen kan dit wel). Het zogenoemde 'vaginale orgasme' is alsnog gewoon een clitoraal orgasme. En daarmee ontkrachten we ook direct de vierde mythe: de clitoris is namelijk wél echt nodig voor een orgasme (voor 95% van de vrouwen, in ieder geval). De clitoris omsluit de vagina aan twee kanten en wanneer een vrouw inwendig gestimuleerd wordt, kan dit zorgen voor genoeg stimulatie voor een orgasme. Maar dit geldt dus niet voor alle vrouwen. Gelukkig weet jij precies wat je in zo'n geval moet doen. Juist: handen uit de mouwen en uitwendig stimuleren tot ze je naam uitschreeuwt.

Tot slot

Eigenlijk zouden we dit niet moeten hoeven zeggen maar we doen het toch: de use it or lose it-mythe is een volledig (krankzinnig) fabeltje. Is jouw mannelijke lid er ooit afgevallen toen je een paar maanden droog stond? Voor vrouwen geldt precies hetzelfde; de clitoris trekt zich niet als een schildpad terug in haar lichaam als ze even een sabbatical neemt van de slaapkameravonturen. En dat is dus ook zeker geen excuus om niet op treasure hunt te gaan de volgende keer als je iemand van het vrouwelijke geslacht in je bed hebt liggen.

Knowhow
  • Men's Health, Etos
  • Adobe Stock