Mannen zijn minder vaak vegetariër en dit is de reden waarom

Het merendeel van de vegetariërs in Nederland is vrouw, maar waarom is dat zo? Playboy zoekt voor je uit waarom mannen minder vaak vegetariër zijn en de verklaring is op z'n zachts gezegd interessant.

vegetariër

Een lekkere biefstuk op je bord tijdens het avondeten of een goede lap karbonade op de barbecue die jij dan in je hippe leren BBQ-schort zonder moeite als een ware Ralph de Kok perfect grilt; een stuk vlees is het simpele genot van menig man. Maar nu blijkt dat daar misschien wel een heel bijzondere reden achter ligt. Het heeft iets minder te doen met het feit dat we vlees zo lekker vinden en hangt meer samen met hoe graag we pitmaster spelen in onze eigen achtertuin. Uit onderzoek van de Australian National University (ANU) blijkt dat vlees voor veel van ons dient als een representatie van onze mannelijkheid: hoe meer vlees, hoe stoerder we ons voelen. Veel mannen voelen dan ook weerstand tegen de stap om vegetariër te worden omdat ze bang zijn dat ze hun mannelijkheid te verliezen. En dat laatste vinden wij bij Playboy dan weer een kwalijke zaak.

De echte man eet vlees

Uit verschillende literaire bronnen blijkt dat mannen vaker vlees eten dan vrouwen. En als een vrouw wel vlees eet, dan eet de man vaak grotere stukken (baas boven baas, natuurlijk). De reden hiervoor verschilt per cultuur. Volgens Joop de Boer, gepensioneerd gastonderzoeker van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft dit allemaal te maken met het beeld van 'de echte man' dat voortkomt uit stereotypen uit de jager-verzamelaar periode. Hij vertelt het AD: "Hierbij hadden mannen een dominerende rol bij de jacht op grote prooidieren en de bijbehorende verdeling van het vlees onder de leden van hun gemeenschap. Die rol paste bij een reputatie van harde en moedige mannen die zwaar werk deden." Inmiddels weten we dat vrouwen in de prehistorie ook jaagden en niet alleen verzamelden, maar de populaire opvatting blijft: mannen zorgen voor het vlees.

Het toppunt van man zijn

We begrijpen het: je wilt in je dierenhuid door de jungle banjeren terwijl je speren gooit naar elk levend dier dat je tegenkomt om vervolgens je onrealistisch slanke vrouw met borsten waar je 'u' tegen zegt in je armen te nemen en als Tarzan door de bomen te slingeren. Maar als goed geïnformeerde, intelligentie, stijlvolle en moderne mannen weten wij natuurlijk wel beter. We begrijpen we dat de grootte van onze penis niet samenhangt met de hoeveelheid proteïne die we naar binnen werken. En dat betekent dus ook dat we een stuk vlees niet nodig hebben om te laten zien hoe mannelijk we zijn (kijk maar naar Popeye; massa's spieren én een prachtige vrouw aan zijn arm). Gelukkig wordt de rol in de samenleving die de man speelt wanneer het gaat om vlees ook steeds minder groot: we weten inmiddels dat de vrouw des huizes ook prima een stukje vlees kan aansnijden tijdens het kerstdiner. Misschien niet zo goed als jij dat had gekund met al je BBQ-ervaring, maar dat terzijde natuurlijk.

Eet je graag vlees en wil je dat ook blijven doen? Helemaal prima natuurlijk. Zolang je maar niet krampachtig vast blijft houden aan die lekkere döner wrap van dat zaakje op de hoek omdat je bang bent dat je puberteit teruggedraaid zou worden. Vlees is heerlijk en grillmaster spelen op de familiebarbecue is een hobby op zich, maar doe het vooral omdat jij het wil. Een man ben je al, hoe dat eruitziet bepaal jij zelf.

Goodlife
  • Clint.be, AD, De Correspondent
  • Adobe Stock