Mission Impossible 7: levensgevaarlijke stunt op dag 1 van filmen kon het einde van Tom Cruise zijn

Cruise over de levensgevaarlijke stunt: "Zo weten we tenminste op de eerste dag of er een enorme herschrijving plaats moet vinden"

Tom Cruise

Hij wordt door sommigen de beste acteur ter wereld genoemd en niemand kan zeggen dat Tom Cruise zijn vak niet serieus neemt: mister Scientology doet al zijn eigen stunts in al zijn films. Ja, ook die bizarre taferelen die Ethan Hunt in Mission Impossible uitvoert. De laatste gestoorde onderneming van de IMF-field agent? O, niets bijzonders. Alleen de grootste stunt in de geschiedenis van film. En alsof dat nog niet genoeg is, is het ook nog eens de meest gevaarlijke stunt die de acteur ooit heeft uitgevoerd. In Mission Impossible: Death Reckoning Part One, springt Cruise tijdens de eerste dag filmen op een motor van een enorme klif in Noorwegen om vervolgens volledig te vertrouwen op een kleine parachute die hem veilig naar de grond moet brengen. Maar Cruise blijft nuchter: "Zo weten we tenminste op de eerste dag of er een enorme herschrijving plaats moet vinden."

De gevaarlijkste stunt

Ze zijn er al jaren voor aan het trainen: Tom Cruise heeft verschillende parachutesprongen, skydive-trainingen, crossmotor trainingen en BASE-trainingen moeten volbrengen voor hij ook maar kon beginnen aan deze stunt. En hoewel de Mission Impossible-acteur vrijwel onaantastbaar lijkt in de films, is Cruise ook maar gewoon een mens. En dat betekent dat een sprong van een klif in Noorwegen ook voor hem gewoon kan eindigen in een val die we liever niet op het grote scherm terug zien. In onderstaande video is te zien hoe Cruise zich voorbereidt op de gevaarlijkste stunt die op dag één van het filmen van de nieuwste Mission Impossible-film direct opgenomen wordt. Waarom een scene als deze direct op dag 1 gefilmd wordt? Dat is behoorlijk gebruikelijk in de filmwereld. Mocht Tom Cruise namelijk veranderen in een niet te identificeren puree op de bodem van een Noors ravijn, dan heeft Paramount in ieder geval niet net miljoenen euro's in een film gepompt die vervolgens volledig herschreven moet worden (dat wil zeggen: met een vervanger voor de op mysterieuze wijze overleden Ethan Hunt).

Cruise zelf is behoorlijk rustig wanneer hij Entertainment Tonight vertelt over de stunt: "Ik trainde en ik was klaar. Je moet vlijmscherp zijn wanneer je zoiets wilt ondernemen. Het was belangrijk om dit direct te filmen. Ik wilde het niet laten liggen zodat mijn gedachten er niet 100% bij zouden zijn. Iedereen was klaar. Laten we het gewoon doen."

Sure Tom. De opgeluchte reactie van de regisseur spreekt boekdelen wanneer de parachute tijdens de stunt eindelijk tevoorschijn schiet: "I saw a canopy, I saw a canopy". Toch was Cruise niet helemaal tevreden. Hij heeft de stunt in totaal zes keer overgedaan. Workaholic much, Tom?

Entertainment
  • GQ Magazine
  • YouTube still