Reis door te tijd: Playboy in de swinging 60's met het eerste Nederlandse model

In de 60's ging het goed met de Amerikaanse economie en ook de Playboy wint aan populariteit. Met de komst van de bekende grote interviews, een zwarte vrouw in het blad te midden van rassenrellen én de eerste Hollandse schone in de centerfold weet Playboy de tijdgeest perfect te vatten.

swinging 60's

In oktober bestaat de Nederlandse Playboy veertig jaar. In Heritage nemen we je daarom mee terug in de tijd. Deze maand de jaren zestig. De economie draaide als een tierelier, waardoor de American Dream voor iedereen binnen handbereik lag. Geen enkel blad wist de tijdgeest zo te vatten als Playboy.

‘Ik lees het voor de interviews’

Playboy introduceerde in september 1962 de ultieme smoes die mannen nog altijd claimen om Playboy te kopen: de lange interviews. Aan jazztrompettist Miles Davis de eer om het spits af te bijten, maar al snel schoven andere grootheden als Frank Sinatra, Muhammad Ali (die toen nog gewoon Cassius Clay heette), Salvador Dalí en burgerrechtenactivist Malcolm X aan om door Playboys topjournalisten aan de tand te worden gevoeld.

Black beauty

Los van haar spectaculaire schoonheid, is het feit dat Playboy de donkere dame Jennifer Jackson in maart 1965 tot Playmate bombardeert, niets minder dan een politiek statement. De Verenigde Staten gaan dat jaar gebukt onder ernstige rassenrellen als gevolg van de invoering van de Civil Rights Act, die segregatie op grond van huidskleur verbiedt. Dat Playboy de donkere Jennifer — die samen met haar tweelingzus Janis werkt als Bunny in de Playboy Club in Chicago — te midden van zoveel rassenhaat op een voetstuk plaatst, is een dikke middelvinger richting alle bekrompen Amerikanen die zwarten als minderwaardig beschouwen.

Neerlands hoop

Astrid Schultz besloot in 1963 haar geboortedorp Heemstede voorgoed te verruilen voor een appartementje in Santa Monica, van waaruit ze haar gedroomde doorbraak in Hollywood hoopte te realiseren. Ondanks een paar kleine filmrolletjes kwam haar acteercarrière nooit echt van de grond. Gelukkig stoomde ze in de herfst van 1964 wel op richting de centerfoldpagina’s van Playboy als allereerste Hollandse schone.

Shaken, not stirred

Al twee jaar voordat onze favoriete spion de wereld veroverde, publiceerde Playboy The Hildebrand Rarity (1960), een verhaal van Ian Fleming over James Bond. Het tekent de vriendschap tussen het blad en 007. Logisch, gezien onze gezamenlijke hobby’s: sterke drank, strakke pakken en sexy Bond-girls. Die, met Ursula Andress (Dr. No) als eerste, net zo lief uit de kleren gingen voor James als voor ons. Sean Connery, ook fan van het blad, was midden jaren zestig de man van het Grote Interview.

Tour Of Duty

Jack Price is tweede luitenant van de 173rd Airborne Brigade en gestationeerd in Bien Hao, Vietnam als hij een brief aan Playboy schrijft: ‘De eenzaamheid hier is verschrikkelijk — ik en mijn mannen snakken naar een echt, levend en ademend Amerikaans meisje. Bijgesloten vindt u het geld voor een levenslang abonnement op Playboy. Wij hadden begrepen dat het eerste nummer overhandigd zou worden door een Playmate. Het is onze oprechte hoop dat dit ook voor ons geldt, ook al zitten wij in oorlogsgebied.’ En zo geschiedde. Op 11 januari 1966 overhandigt Playmate of the Year Jo Collins  —  die daarna nog een aantal keren de Amerikaanse troepen in Vietnam bezoekt en zo de bijnaam G. I. Jo krijgt — het nieuwste nummer van Playboy aan tweede luitenant Jack Price, die op dat moment in een militair hospitaal herstelt van een schotwond. ‘In het echt ben je nog mooier dan op de plaatjes’, is het eerste wat hij weet uit te brengen.

Reportages
  • ANP e.a.