Jutta Leerdam: ze is een schaatskanon, bloedmooi én het rolmodel voor de volgende generatie

Jutta Leerdam in Playboy!? Nou, een soort van...

Jutta Leerdam

Jutta Leerdam (24) is een vrouw om van te houden. Ze is succesvol, bloedmooi en ook nog eens heerlijk zichzelf. Kortom: de ideale vrouw voor een feature in Playboy. Maar wie is dit schaatskanon met de kenmerkende zwarte eyeliner nou precies? We kunnen de bekende schaatster uit 's-Gravenzande dan jammer genoeg niet een plaatsje op de centerfold van ons blad geven maar dat weerhoudt ons er niet van om in de allernieuwste Playboy flink wat pagina's te vullen met de zeven verschillende kanten van Jutta. Hier alvast een heerlijk voorproefje.

Ambitieus

Al vanaf kleins af aan is Jutta Leerdam bezig met sport: Ze speelde acht jaar hockey, deed aan turnen, maar haar grote liefde vond ze pas toen ze 11 jaar oud was. Toen schreef ze zich in bij de ijsclub van Pijnacker. "Ik begon uiteindelijk met schaatsen omdat mijn vader het een leuke sport vond," zei Leerdam in gesprek met Body&Fit. En de rest is geschiedenis. Jutta was ambitieus. Dat blijkt wel als haar als tiener gevraagd wordt naar haar doelen. "De meesten uit haar team hadden een doel als: ik wil 500 meter in 43 seconden schaatsen," vertelt vader Ruud bij Omroep West. "Jutta niet, die schreef gewoon op dat ze olympisch kampioen wilde worden. De coaches waren het daar niet mee eens, het moest wel een ‘haalbaar’ doel zijn. Maar ze heeft het nooit aangepast, en dat hoort ook bij hoe Jutta is: ambitieus, en ze vaart haar eigen koers. Ben je het er niet mee eens? Jammer dan."

Het rolmodel voor jonge meisjes

Jutta doet het anders. Typerend was haar reactie na de wereldbekerwedstrijd in Calgary, eind vorig jaar, toen ze minutenlang uitgeteld op wat kussens bleef liggen na haar race op de 1.000 meter. Pas na afloop bleek waarom. Leerdam was duizelig, kon bijna niet meer op haar benen staan en wapperde zichzelf wat frisse lucht toe tijdens het interview met de NOS. "Ik was zaterdag heel erg ongesteld en heb veel bloed verloren," vertelde ze tegenover de publieke omroep. "Ik was er deze keer zo ziek van." Dat was eigenlijk nog nooit vertoond: een schaatster die openlijk over haar menstruatieklachten sprak terwijl er nog zo een taboe op rust. Ook is Jutta heel open over de rol van eten en gewicht in haar prestaties, een onderwerp wat bij topsport vaak voor doorgedraaide voedingspatronen zorgt en zo ook bij Jutta. In YouTube-programma Open Kaart sprak Jutta ronduit over haar eetproblemen. Lange tijd wilde ze zo dun mogelijk zijn, zei ze. Vandaag de dag is ze tevreden over haar lichaam, al ligt de onterechte zelfkritiek op de loer: "In mijn hoofd blijf ik te dik. Dat zal altijd nog een ding zijn."

24 jaar oud, al zo veel gewonnen en haar beste jaren moeten nog komen. De toekomst lacht Jutta toe. En wij lachen mee. Want haar prestaties zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen, haar rol als voorbeeld voor jonge meiden en vrouwen bewonderenswaardig en de plaatjes die regelmatig op Instagram verschijnen zijn natuurlijk ook een leuke bijkomstigheid. Dus ga zo door, Jutta! En mocht je een keer écht in de Playboy willen staan dan weet je ons te vinden. Bel ons. Please?

De hele reportage over Jutta Leerdam lezen? Je vindt hem in de nieuwste Playboy, vanaf vandaag in de winkels en online te verkrijgen. Dan kun je alles lezen over Jutta, Jay-Jay Boske, Seth Meyers en Rob Heilbron. Ook staan er natuurlijk de mooiste foto's in van prachtige vrouwen, gadgets, films en de gebruikelijke columns. Dus hop, hop, naar de winkel!