Slank voor dank: het gevaar van de afslankindustrie

Nog even snel vet verbranden voordat je naar het strand gaat? Doe maar niet. Een zogenoemde fat-burner als Iomax blijkt levensgevaarlijk te zijn, net als de skinny jabs die Kim Kardashian aanprijst op TikTok.

afslankindustrie

Tien jaar geleden luidde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al de noodklok over Iomax, een illegaal afslankmiddel waar een hoge dosis amfetamine in zit. Of zeg maar gerust: speed. Het kwam meteen op de verbodenmiddelenlijst, natuurlijk vanwege de verslavingsgevoeligheid ervan, maar zeker ook vanwege de ernstige bijwerkingen, zoals een te hoge bloeddruk, hartkloppingen en zelfs een hartstilstand of een hersenbloeding. Dat dat geen loos alarm was, bleek afgelopen oktober toen een vrouw van begin dertig met een hersenbloeding in het ziekenhuis werd opgenomen nadat ze een paar van deze ‘killerpillen’ had geslikt. "Als dit echt goede pillen zouden zijn en ze waren veilig geweest," zegt de NVWA, "dan hadden ze in elke drogisterij gelegen." Olivier de Hon van de Dopingautoriteit: "Je kunt ze beter zien als drugs dan als een medicijn."

Lucratieve business

Waarom ze, ondanks alle waarschuwingen, nog steeds in omloop zijn? Dat vroeg Alberto Stegeman zich vorig jaar ook af toen hij met zijn programma Undercover in Nederland de illegale pillenmarkt met succes in kaart bracht. Sindsdien wordt er jacht gemaakt op illegale pillendraaiers. Vorige maand kende die jacht een voorlopig hoogtepunt toen het Team Criminele Inlichtingen van de NVWA-IOD (Inlichtingenen Opsporingsdienst) onder andere in de regio’s Haarlem en Rotterdam meer dan 8.000 illegale pillen onderschepte, en daarnaast nog tienduizenden euro’s aan contant geld vond, om maar aan te geven hoe lucratief die markt momenteel is.

Insta-famous

Maar dat is niet het enige. Er bestaan ook zogenoemde skinny jabs, injecties die eigenlijk bedoeld zijn voor patiënten met diabetes type 2, maar die ook gewichtsverlies als bijwerking hebben. Die zijn een ongekende hit onder tieners en jongvolwassenen, niet in de laatste plaats omdat iemand als Kim Kardashian ze bestempelt als wondermiddel. Met de hashtag #MyOzempicJourney postte ze vorig jaar meerdere filmpjes waarin ze zei dat ze maar liefst 7 kilo in drie weken was afgevallen, waarna er wereldwijd zó’n grote run op kwam dat het middel steeds schaarser werd. Met alle gevolgen van dien voor diabetespatiënten die het spul nu alleen nog maar kunnen krijgen met een medische urgentieverklaring. Een doorn in het oog van de Deense fabrikant: "Ik vind het heel zorgelijk dat iedereen dit middel kent, want het is voor diabetes type 2-patiënten en in een hogere dosis voor mensen met obesitas. Dat met name vrouwen weer graatmager willen zijn, is echt niet oké. Je hebt een bepaalde gradatie vet nodig om gezond te zijn. Te veel vet is niet goed, maar te weinig ook niet."

Snel vet verbranden met een pilletje is sowieso een fabeltje. Onze vijf tips: beweeg meer, eet genoeg eiwitten, beperk frisdrank en alcohol, probeer zeker zeven, maar soms ook negen uur per nacht te slapen en verlaag je stresslevel. Als je nu denkt: doei Playboy, ik vraag het wel aan Weight Watchers, dan zeggen wij: doe dat lekker. Dan zul je zien dat zij precies hetzelfde zeggen.

Knowhow
  • Adobe Stock