Sander de Kramer: 'Men zei dat ik de vrolijkste afvaller ooit was in 'Wie is de Mol''

Sander de Kramer (50) is de man met het grootste hart van Rotterdam. De presentator/schrijver vloog eerder dit jaar razendsnel uit Wie is de Mol? Voor de nieuwste Playboy mochten wij hem interviewen.

Sander de Kramer

In de nieuwste Playboy vind je een interview met Sander de Kramer, presentator en schrijver én misschien wel recordhouder voor vrolijkste verliezer ooit. In januari 2023 vloog Sander de Kramer uit het populaire spelprogramma Wie is de Mol met een grote glimlach op zijn gezicht. Presentator Rik van de Westelaken is met stomheid geslagen: nog nooit was iemand zo vrolijk uit het programma gevlogen. De reden voor Sanders geluk? Hij had een top tijd gehad. En dat was het belangrijkste. Reden genoeg voor Playboy om deze vrolijke Rotterdammer eens aan de tand te voelen. Want wat is de smaak van de vrolijkste afvaller ooit in de geschiedenis van Wie is de Mol?

De vrolijkste verliezer

Of Sander wrok koestert richting het spelprogramma waar hij binnen no-time uitgeknikkerd werd? Zeker niet. "Wie is de Mol is het leukste programma op tv. Ik lag er snel uit. Men zei dat ik de eerlijk was voor het spel én de vrolijkste afvaller ooit. Dat vond ik best eervol." Eervol én kenmerkend voor de voormalig hoofdredacteur van de Rotterdamse daklozenkrant. Sander zet zich graag in voor mensen die het moeilijker hebben en zijn grote voorbeeld is dan ook Majoor Bosshardt: "Ooit ontmoette ze een leuke man die haar ten huwelijk vroeg en toen heeft ze gezegd: ik heb mijn hart al verpand aan de daklozen. Zij is voor mij het voorbeeld van een ras-idealist die haar hele leven in het teken heeft gesteld van mensen helpen. Ik ben heel trots dat ik in 2013 de Majoor Bosshardt Prijs heb gekregen."

Vette bolide

Maar Sander laat al die fame niet naar zijn hoofd stijgen. Zo rijdt hij niet in een Lamborghini of Ferrari, maar in een Fiat Panda uit 1989. "Met daarop de Rotterdamse skyline gekliederd", vertelt de Rotterdammer. "Hij laat me nooit in de steek. Elk onderdeel is door een oude sok te vervangen." De muziek die Sander luistert tijdens het cruisen in zijn vette bolide? "Vrachtwagenmuziek. Met de vlam in de pijp van Henk Wijngaard en Vrijheid is een volgetankte Mercedes van Armand. Marco Schuitmaker met Engelbewaarder: heerlijk." Wie hij graag een keer voor een rondje meeneemt in die zieke Fiat Panda? Niemand minder dan Angelina Jolie. Met haar zou hij wel eens een waterpijpje willen roken. "Ze zet zich met ziel en zaligheid in voor de allerarmsten. En ook nog een prachtige vrouw om te zien. Daar klopt echt alles aan."

Interviews
  • NL Beeld / Patrick van Emst