De jaren 80: de tijd van Miami Vice, Michael Jackson en heel veel prachtige vrouwen

De jaren 80: waarin iedereen verslaafd is aan Miami Vice en als de dood voor aids. Adoratie is er voor Michael Jackson en Cindy Crawford. En voor een Deense blondine met benen die tot in de hemel reiken.

jaren 80

In oktober bestaat de Nederlandse Playboy veertig jaar. Daarom nemen we je elke maand mee terug in de tijd. Deze keer naar de jaren tachtig, wanneer iedereen in de ban is van Miami Vice en aids de wereld terroriseert.

Doodsbang voor Wacko Jacko

Als Ola Ray in juni 1980 Playmate van de maand is, heeft ze uiteraard nog geen idee dat ze drie jaar later het gezicht wordt van een van de bekendste videoclips aller tijden: zij speelt in Thriller het doodsbange vriendinnetje van Michael Jackson. In een interview met Playboy in 1984 vertelt ze over een van de grootste artiesten van dat moment: "Michael is helemaal niet met sex bezig. Mijn vrouwelijke intuïtie vertelt me dat hij een heel conventionele man is die wacht tot het juiste meisje langskomt met wie hij een gezinnetje kan stichten."

John Lennons laatste woorden

Er zijn twee manieren waarop een interview legendarisch kan worden: als de geïnterviewde openhartiger is dan hij/zij zou mogen zijn, of als de geïnterviewde vlak na publicatie komt te overlijden. Dat laatste is het geval als Mark David Chapman, een gestoorde Beatles-fan, op 8 december 1980 vier kogels door John Lennons rug jaagt. Door een speling van het lot ligt dan net het nieuwe nummer van Playboy in de winkels, met daarin een uitgebreid interview met John Lennon die het onder andere heeft over zijn comebacksingle Starting Over en zijn terugkeer in de publieke arena.

Lolita wordt milf

Hoewel de term milf (mother I’d like to f*ck) pas in 1995 voor het eerst opduikt in een Usenet-nieuwsgroep, weet Playboy in november 1981 al een rasechte te strikken: Vikki LaMotta is 51 jaar als ze een naaktshoot doet voor Playboy. Ze is op dat moment getrouwd met Jake LaMotta, de bokser uit de Bronx over wie Martin Scorsese de filmklassieker Raging Bull heeft gemaakt. Saillant detail: Vikki kreeg een relatie met de bokser toen ze nog maar 15 lentes jong was.

Overal vlekjes

Mede door haar twee Playboy-shoots luidt Cindy Crawford (je weet wel, die met het schoonheidsvlekje boven de lippen) eind jaren 80 het tijdperk van de topmodellen in. Cindy en collega’s als Naomi Campbell en Linda Evangelista nemen geen genoegen meer met catwalks en magazinecovers, ze willen the world and everything in it. Om Cindy te verleiden, schakelt Playboy de befaamde glamour- en modefotograaf Herb Ritts in, bekend om zijn zwart-witfoto’s en de statige manier waarop hij vrouwen portretteerde, bijna als klassieke Griekse standbeelden.

Arc de triomphe

Er zijn twee redenen waarom Brigitte Nielsen in de jaren 80 wordt bemind en begeerd: haar allejezus lange benen. Sylvester Stallone, ook al zo’n eighties-icoon, gaat er uiteindelijk met de buit vandoor. De Rocky- en Rambo-ster — klein genoeg om onder de arc de triomphe van de rijzige Deense blondine door te lopen zonder te hoeven bukken — stapt in 1985 in het huwelijksbootje met Brigitte. Om er negentien maanden later net zo vrolijk weer uit te stappen.

Het volledige artikel lezen mét ongecensureerde foto's? Koop dan de nieuwste Playboy. Alleen deze week nog in de winkels! Wees er dus snel bij. Online ook te verkrijgen via Tijdschrift.land.

Goodlife
  • Danny Koks
  • Prichard Fegley, Stan Malinowski, Herb Ritts, Stephen Wayda