Hoewel de kolonisatie van Mars al op de agenda staat, zijn we ook op de maan niet uitgekeken. As we speak zijn de voorbereidingen voor een volgende maanmissie alweer in volle gang. En Audi gaat mee.
Part-Time Scientists is een Duits team dat betrokken is bij de voorbereidingen. Dit gebeurt in het kader van de Google Lunar XPRIZE-competitie, met als doel een onbemande maanwagen naar de maan te brengen. Dit is het speelterrein van het Duitse automerk. Zij is betrokken op het gebied van vierwielaandrijving, lichtgewicht bouwwijzen, elektrische aandrijving en autonome rijfuncties. Dingen die je niet alleen op de maan zult tegenkomen, maar ook in het dagelijkse verkeer van de toekomst. Het wagentje draagt zelfs zijn naam: Audi Lunar Quattro.
/ De Wall-E van Audi
De Audi Lunar Quattro bestaat voor het grootste gedeelte uit aluminium. Enkele snufjes die op het karretje zitten zijn verstelbare zonnepanelen die de vier elektromotoren (één per wiel) van elektriciteit voorzien. Voorop bevinden zich twee stereoscopische cameras en een wetenschappelijke camera die de maanmaterialen kan onderzoeken. Het is geen snelheidsduivel, maar met een theoretische topsnelheid van 3,6 kilometer per uur weet Part-Time Scientists wel vrij zeker dat hij zich goed staande kan houden op het maanlandschap en dat het voor de wedstrijd verplichte wandelingetje een peulenschil zal zijn.[video_ad]
/ Google Lunar XPRIZE-project
Om kans te maken op de overwinning en het daarbij horende 30 miljoen dollar aan prijzengeld, moet de maanwagen eerst op plaats van bestemming aankomen en daar minimaal vijfhonderd meter afleggen. De beelden die hij maakt, stuurt hij in hoge resolutie naar de aarde. Het hele idee achter het project is om technici en ondernemers uit te dagen en te inspireren tot de ontwikkeling van kostenvriendelijke methodes om de ruimte te ontdekken met behulp van robots.In 2017 moet het allemaal gaan gebeuren en begint de Audi Lunar Quattro aan zijn vijfdaagse reis naar de maan. Het is de bedoeling dat de maanwagen neerkomt op dezelfde plek waar ook de Apollo 17 is geland tijdens de laatste bemande maanmissie in 1972.
[gallery type="rectangular" size="full" ids="139307,139309"]