De smaak van Lange Frans

In Playboy’s nieuwe rubriek ‘De smaak van’ stellen we maandelijks vragen aan een bekende Nederlanders man om meer te wet...

In Playboy’s nieuwe rubriek ‘De smaak van’ stellen we maandelijks vragen aan een bekende Nederlanders man om meer te weten te komen over zijn stijl. Deze maand rapper Lange Frans. Waar loopt dit twee meter lange rapkanon warm voor?  

Allergrootste miskoop ooit?

Ik heb vroeger vooral heel veel kleren gekocht die eigenlijk niet pasten. Vooral in de P.C., dan liet ik me van alles aansmeren en dan dacht ik dat het helemaal geweldig was. Tot ik met m’n handen in de lucht ging staan en de mouwen tot m’n ellebogen kwamen. Ja, dat was best wel dom. De prijskaartjes van die kledingstukken? Duizenden euro’s. Daar hadden veel dorpen in Afrika jarenlang hun buik van vol kunnen eten. Ik heb de kleren gedragen tot ik een vrouw in m’n leven had die eerlijk tegen me was en zei: ‘Je moet jezelf niet zo op laten lichten en gewoon naar de kleermaker gaan om dingen op maat te laten maken.’ Toen dacht ik: ja, ze heeft gelijk, [lacht].

Allerduurste cadeau ooit gegeven?

Ik heb weleens een heel duur, klein handtasje gekocht voor Danielle. Daar was ze heel blij mee, maar ze vond ’t toch zonde van het geld. We zijn teruggegaan naar de winkel en we hebben er uiteindelijk toch een heel grote tas van gemaakt, voor de helft van het geld. Ik ben niet echt van de dure dingen, maar wel van de kwaliteit.

Beste film allertijden?

Als ik er eentje mag uitkiezen, dan kies ik toch voor Pulp Fiction. Die film heeft alles: de verschillende verhalen door elkaar, de menselijke kant van doorgewinterde criminelen, de discussie over of een milkshake vijf dollar waard is, ja of nee. Het zit er allemaal in. En dat is een film die ik al honderd keer gezien heb en nog wel honderd keer kan zien. Maar vlak daarna komt Apocalypto, een film over de Maya’s. Een goede tweede plaats.

Beste boek ooit?

Dat is makkelijk. Ufo’s bestaan gewoon van Coen Vermeeren, omdat het een heel wetenschappelijke, nuchtere, Nederlandse kijk is op het ufofenomeen, geschreven door een dokter-ingenieur lucht- en ruimtevaarttechnologie verbonden aan de TU Delft. Geen aluminiumhoedjes, geen vijfde dimensies, maar gewoon: dit zijn de feiten, dit is er gebeurd, dit is er gezien. Een helder wetenschappelijk verhaal over het ufofenomeen. Ik ben gek op zweven, maar ufo’s moet je niet te zweverig behandelen, denk ik. Daar moet je heel erg naar de feiten kijken en die zijn er voldoende. Er zijn zoveel feiten dat ik me heel erg verbaas dat het NOS Journaal nog nooit is geopend met met: hé, hier en daar zijn vliegende schotels gezien.

Favoriete automerk?

Dan toch wel Mercedes, dat vind ik een heel fijne auto. Ik heb er inmiddels een aantal versleten en dat is altijd een feest. Ik heb nu een Mazda, daar ben ik ook heel erg blij mee, rijdt ook als een zonnetje. Ik vind het belangrijkste aan een auto dat-ie je van A naar B brengt en dat-ie relaxed rijdt en voor de rest geef ik niet zo veel om auto’s. 

Favoriete kledingmerk?

Dat heb ik eigenlijk niet. Ik ben altijd blij met kleding die past. Ik laat veel dingen op maat maken. Ik laat weleens wat dingen maken bij Oger in Amsterdam en ook weleens bij Suit Supply. Dat je het aantrekt en denkt: dit is mijn overhemd, dit is mijn pak. Dat het precies klopt en past. De laatste tijd ben ik heel erg van de Scandinavische merken. Deens, Zweeds, Noors. Dat is allemaal niet te schreeuwerig, maar subtiel.

Alles in mijn badkamer is van het merk:

Lidl, [lacht]. Dat is niet waar. Niet alles. Ik heb heel weinig. Ik gebruik wegwerpscheermesjes, en scheerschuim van Nivea en een crèmepje van Hannah. Ik heb ook net een geurtje ontdekt, het beste geurtje allertijden, maar ik ga niet verklappen welke. Ik kan wel vertellen waar ik ‘m gekocht heb. Het is van Skins Cosmetics. Ze zitten in Amsterdam in de Negen Straatjes en het Conservatorium Hotel. Ik ga niet vertellen welk geurtje het is, want anders gaat iedereen net zo lekker ruiken als ik. Het moet een beetje exclusief blijven. ’t Geurtje is heel natuurlijk. Echte bloemen, echte kruiden en niet zulke chemische namaak als die geurtjes die je bij de Douglas kan kopen. Ik heb het geurtje ontdekt toen ik iemand knuffelde die het geurtje op had en ik wilde die gozer gewoon niet meer loslaten.

Deze filmster schop ik niet mijn bed uit:

Scarlett Johansson mag zeker blijven. Ik zou ook nog een ontbijtje voor d’r maken. Een aantal films die zij heeft gemaakt vind ik gewoon echt heel goed. Vicky Cristina Barcelona is zo’n fantastische film. Ik ben niet echt van de blonde vrouwen. Eigenlijk helemaal niet, maar ik vind haar wel heel tof.

Als ik was betrapt, had me dit een strafblad opgeleverd:

[Denkt lang na.] Nee, niks eigenlijk. Ik heb altijd als één met de wet geopereerd. Brave jongen? Ja, ik zit in de muziek en in de kunst. Dat is een heel ander pad dan het boevenpad. ’t Boevenpad is meer de kouwe kant van m’n familie, [lacht].

Als m’n huis in de fik vliegt, neem ik deze spullen mee:

Ik heb een keer meegemaakt dat de studio in de fik vloog, maar daar lag niet zoveel in van emotionele waarde. Alle vitale informatie van ons leven staat op één laptop en twee externe harde schijven. Als we die hebben, kunnen we alles wel weer op een bepaalde manier tot leven toveren. Dan hebben we wel foto’s van de vakanties en de geboortes van de kinderen. De rest kunnen we allemaal nabestellen.

Met een miljoen zou ik?

Ik denk dat ik een fenomenale wereldreis zou maken met m’n gezin waar we een jaar voor uit zouden trekken. Beginnen in Australië, naar Zuidoost-Azië, via Rusland weer terug naar Europa en dan nog twee weken New York en twee weken LA. Dan hebben we een heleboel gezien en dan is ’t klaar.

Links of rechts?

Rechts. Ik schrijf rechts, ik voetbal rechts. [Stilte.] Oh, je bedoelt politiek gezien. Ik voel eigenlijk de laatste jaren geen verschil meer tussen links en rechts. Ik heb als jonge ondernemer veel VVD gestemd, kom van oorsprong echt uit een PVDA-nest. Nu ben ik toch wel op het punt gekomen dat ik erachter ben dat het helemaal geen reet uitmaakt wat je stemt. Ik denk niet dat we nog in de illusie moeten leven dat we enige invloed hebben op onze democratie.

Hazes of Froger?

René is een goede gabber van me en ik heb hem heel hoog zitten, maar qua muziek en impact op ons land zou ik toch voor Hazes gaan. Zij gelooft in mij vind ik een heel mooi nummer. Ik ben een gokker is ook prachtig. Zelfs dat nummer dat-ie met Herman Brood heeft gemaakt vind ik goed.

Borsten of billen?

Geen van beide. Ik ben meer een… laat ik dat maar niet zeggen, dan wordt het heel ranzig. Laat ik het maar op billen houden. Borsten kun je altijd nog kopen en bij billen wordt het een ander verhaal. Nou ja, mensen vragen altijd: borsten of billen? Ik vind eigenlijk, hoe moet je dat nou netjes zeggen? Ik ben eigenlijk een man van de frisse poes. Dat zet ik op één. Ik ben allergisch voor katten, maar ik ben zeker een poezenman, [lacht].

Bed of bos?

Doe mij maar een bed. Dat hele ‘hier kunnen ze ons misschien betrappen’ is vijf minuten leuk, maar daarna niet meer.

Powned of VPRO?

VPRO, want ik heb altijd bonje met die gasten van GeenStijl en Powned. Vanaf het prille begin eigenlijk al. Die zijn altijd zuur op mij geweest. Geen idee waarom, maar het zijn zure gasten en ik pas blijkbaar niet in hun denkbeeld of zo. De dingen die ik doe en zeg schijnen nooit te stroken met wat zij goed en correct en rechtvaardig vinden. Dan ben ik er al snel klaar mee. Ik kijk niet zoveel terug, maar als ik dan wat zag of zie dan was tot op heden 98 procent niet positief. Ik ben niet op zoek naar nieuwe vrienden, helemaal niet, maar die Rutger en zijn kornuiten zullen dat ook nooit worden. En dat is prima, [lacht].

Bioscoop of Netflix?

Netflix. Zeker. Waarom überhaupt nog naar de bioscoop? Ik zou het driedubbele betalen voor een kaartje als ik daadwerkelijk niet thuis kon kijk wat je in de bioscoop kan zien. Dat zou ik geen enkel probleem vinden. Ik heb heel erg genoten van Narcos. House of Cards en Empire vind ik fantastisch. The Borgias, over de paus, vond ik heel vet, maar dat staat niet op Netflix.

AD of NRC?

Ik lees geen kranten. Ik snap eigenlijk niet waarom mensen dat nog steeds doen. Ik heb al heel lang geen abonnement meer, ook geen digitale abonnementen. Ik vind al heel lang dat het echte nieuws niet in de krant staat en ook niet op het NOS Journaal komt. En niet op televisie. Ik zit al zo lang in de alternatieve hoek qua nieuwsvoorziening. Als je daar eenmaal in zit, dan is het heel moeilijk om de kranten überhaupt nog als geloofwaardig te zien. Ik denk dat de Nederlandse mainstream media niet meer zijn dan een propaganda-apparaat waarin het volk langzaam maar zeker wordt voorgekauwd wat het moet denken.

Lange Frans live zien? Ga op zaterdag 19 december naar Panama, Amsterdam voor zijn eindjaarsconcert. Kun je mooi warmdraaien voor kerst.