5 vragen aan extreme sporter Hannes Arch

Extreme sports-professional Hannes Arch weet als geen ander hoe je ’t hoofd koel moet houden in stressvolle situaties. 5...

Extreme sports-professional Hannes Arch weet als geen ander hoe je ’t hoofd koel moet houden in stressvolle situaties. 5 vragen aan deze ijskoude Oostenrijker.

Hannes, als pro in extreme sports heb jij vast te maken met flinke druk. Hoe ga je ermee om?

Het belangrijkste is: ontspan! Hoe drukker je het hebt, hoe meer ontspannen je van binnen moet zijn. Dit is de enige manier om helder na te blijven denken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je een nauwkeurige planning maakt, zorgt dit voor de nodige rust

En hoe ga je om met risico's?

Goed omgaan met risico’s vereist ervaring, zowel voor de extreme sporter als voor een beurshandelaar. Begin met kleine stappen en ga steeds verder tot het uiterste. Dit kost tijd, maar zo leer je de risico’s goed in te schatten.

Wat helpt tegen stress?

Stress komt voort uit een overdosis aan mogelijkheden. Het is dus de bedoeling om die mogelijkheden te reduceren en de essentie te pakken te krijgen. Mij lukt dat het beste als ik buiten in de natuur ben. Dan wordt het weer wat leger overzichtelijker in mijn hoofd. Op je werkplek helpt het ook om even naar buiten te lopen en wat frisse lucht op te snuiven.

 

Wat doe je als de angst toeslaat?

Angst is, in tegenstelling tot wat de meesten denken, geen slechte raadgever. Angst waarschuwt je. Als ik bang ben, betekent dat dat mijn geest en lichaam alert zijn. Door de angst toe te laten, word je voorzichtiger en dat kan goed van pas komen op de werkvloer. Je angst onderdrukken is nooit een goed idee.

En hoe ga je om met je eigen fouten en zwaktes?

Als je een fout maakt, moet je mans genoeg kunnen zijn om het toe te geven. Anders kun je er niet van leren. Dit is het basisprincipe van overleven en zelfs van de evolutie. Fouten gebeuren nou eenmaal, alleen degenen die dat kunnen accepteren kunnen ze in het vervolg voorkomen.

Hannes Arch (48) uit Oostenrijk leeft voor extreme sports. In 2008 werd hij wereldkampioen tijdens de Red Bull Air Race.

https://www.youtube.com/watch?v=CnBXRFw6778