'Als kind wilde ik bioloog worden, nog meer dan acteur'

Hij gooide hoge ogen in The Revenant, vrouwen smelten voor hem en hij houdt van de natuur: Playboy kletste bij met super...

Hij gooide hoge ogen in The Revenant, vrouwen smelten voor hem en hij houdt van de natuur: Playboy kletste bij met superster Leonardo DiCaprio.

Je baard lekker laten staan, je haar niet kammen en in het wild leven samen met andere mannen: heeft het filmen van The Revenant je mannelijke kant versterkt?

Nog mannelijker kan bijna niet meer. Ik voelde me als een mix van een kerel uit het Stenen Tijdperk en een volleerd bergbeklimmer. Het spelen van een pelsjager in het ruige Amerika van 1820 is één ding. Een pelsjager belichamen in een film van Alejandro González Iñárritu, die ontzettend veel eist van zijn acteurs, is nog eens van een ander niveau.

Wat is er zo speciaal aan deze Mexicaanse regisseur?

DiCaprio: We hebben elke scène geschoten in het wild, niet in de studio. Allemaal met daglicht en in alle weersomstandigheden. Het was een unieke ervaring, extremer dan dit heb ik het nog niet meegemaakt in mijn carrière.

Vrouwen vinden het wel sexy toch, zo’n ruig type?

Hmm, ik weet niet of ik daadwerkelijk kan overleven in het wild, dus ik probeer niet alleen om punten te scoren met deze filmervaringen.

Nu je geproefd hebt van het buitenleven neem je ook je vriendin meteen uit kamperen?

Niet per se, maar ik ben een ontzettende natuurliefhebber. Als kind wilde ik altijd bioloog worden, nog meer dan acteur eigenlijk.

Waarom is dat?

Ik ben opgegroeid in de buurt van het centrum van Los Angeles, zowat midden in de stedelijke jungle. Op televisie en in films zag ik mooie beelden van de jungles en de natuur. Dat heeft echt indruk op mij gemaakt. Toen ik een film zag over de Amazone was ik verkocht: ik wilde iets leren over de natuur en haar diversiteit. Ondertussen ben ik een aantal keer in het Amazonegebied geweest, de tot nu toe meest indrukwekkende plek die ik ooit heb gezien. Helaas zijn wij mensen verantwoordelijk voor het ruïneren van dit natuurlijke kunstwerk.

Oh jee, daar komt Leo DiCaprio, de milieuactivist eens om de hoek kijken...

Dit onderwerp gaat mij erg aan het hart. Wij verpesten gewoon het milieu en daarmee onze overlevingskansen op deze planeet.

Kunt u met uw inzet voor het milieu, eigenlijk iets bereiken? Of zit je samen met politici en activisten niet gewoon in de marge, terwijl de industrie en de lobbyisten geen trek hebben om iets aan het milieu te doen?

Ik weet dat mijn opties beperkt zijn, maar ik denk toch dat je samen iets kunt bereiken. Ook door belangrijke mensen in stelling te brengen.

Noem eens iemand?

Ik was producent van de documentaire The 11th Hour, waarin we deskundigen over de klimaatverandering aan het woord laten, onder anderen Stephen Hawking. En ik steun andere activisten zoals de voormalige vice-president Al Gore in een poging om de kwestie weer wat meer te laten leven bij de mensen, want het klimaat gaat naar de knoppen.

Hoe erg is het volgens u echt?

Alle deskundigen zijn het er voor 99,9 procent over eens dat de klimaatdreiging reëel is. Ik ga mij verder niet inzetten om politici anders te laten denken. Maar zoals het nu gaat, kunnen we ook niet verder. We moeten nu écht handelen als we willen dat deze planeet niet kapotgaat.

Waarom ga je niet gewoon zélf de politiek in om iets te veranderen? Je zal niet de eerste Hollywood-ster zijn die uiteindelijk de politiek in rolt.

Welnee, daar ben ik veel te veel een realist voor. En ik denk dat ik vanuit mijn huidige positie meer kan bereiken dan binnen het politieke systeem.

Uw succes in Hollywood duurt nu al bijna vijfentwintig jaar. Bent u zo vroeg acteur geworden om vrouwen te imponeren?

Welnee, als tiener droomde ik ervan om net zo te zijn als de helden uit de comics die ik las. Ze waren meestal buitenstaanders, net als ik. Maar dankzij hun superkrachten versloegen ze hun aanvallers en konden ze de mooiste vrouwen krijgen. Dus ik ben voornamelijk acteur geworden om toch op zijn minst één keer een superheld te spelen. Als teenager was ik weinig serieus en zag ik het ook niet als werk. Het was een geinig baantje, waar je lekker geld mee kon verdienen. Maar mijn arbeidsethos is veranderd. Goede films draaien is echt een kunstvorm. Dat laat Alejandro Iñárritu met The Revenant ook weer zien. Het is een privilege dat ik nu in de positie ben de beste rollen uit te kiezen. Dat is helemaal niet vanzelfsprekend in Hollywood.

Je hebt ooit Martin Scorsese, met wie je vijf films hebt gemaakt, als belangrijkste mentor aangewezen. Wat heeft hij je allemaal bijgebracht?

Marty heeft mij geholpen om mijn kijk op het acteervak helemaal om te gooien. Hij heeft mij aangemoedigd meer risico’s te nemen, om vaker uit mijn comfortzone te stappen. En dat heb ik vervolgens gedaan. Ook nu weer in The Revenant. En daardoor ben ik als acteur echt gerijpt. Martin Scorsese heeft mij in elke film die we samen maakten telkens weer een stap vooruit gebracht.