4 cocktailregels om dit weekend nog te breken

Cocktails maken is gebonden aan een hoop regeltjes, als we de professionals achter de bar mogen geloven. Toch kan afwijk...

Cocktails maken is gebonden aan een hoop regeltjes, als we de professionals achter de bar mogen geloven. Toch kan afwijken van het boekje lekkere creaties opleveren. Deze vier regels van het cocktail maken kun je dan ook gewoon aan je laars lappen om het weekend goed te vieren. Jeffrey Morgenthaler, cocktailblogger en boek-schrijvende bartender laat ons zien waar hij van de gebaande paden afwijkt voor zijn iconische creaties. Speciaal voor Playboy breekt hij zijn eigen cocktail evangelie.

Eerst even een opfrisser nodig hoe de klassiekers ook alweer gingen, lees dan even Playboy's gids voor whiskycocktails

1. Shaken, not stirred

Cocktails op basis van sterke drank zou je moeten roeren, terwijl je cocktails op basis van non-alcoholische vloeistoffen hoort te schudden met een cocktailshaker. Onzin. Een Whisky Sour is veel lekkerder als hij door de cocktailshaker is geweest en ook een Negroni kan met wat ijs in de blender. Pas maar op, voor het weet pak je de shaker overal bij!

2. Bourbon in een Manhattan

Als er een drankje ingebakken is bij zelfbenoemde cocktailkenners is het wel de Manhattan. Wijk af van het klassieke recept en je haalt je de woede van een hoop vastgeroeste Manhattan drinkers op de hals. Vervang toch eens de Rye Whisky voor een Bourbon. Jeffrey gebruikt het liefst de Jim Beam Bonded bourbon voor deze creatie.

3. Hou fruit uit de buurt van een Old Fashioned

Deze regel wordt eigenlijk al zo vaak gebroken in cocktailland, dat het bijna overbodig is om het hier te noemen. Het recept van een klassieke Old Fashioned staat al sinds de 19e eeuw vast. Tijd om wat leven in de brouwerij te brengen en het eens lekker anders te doen. Gebruik een brandy in plaats van een whiskey, zoals ze dat in Wisconsin doen. Of garneer eens met wat ander fruit dan een schijfje sinaasappel.

4. Eiwitten bovenop het drankje

Ten eerste: kunnen we massaal stoppen met doen alsof een drankje met eiwit en ijs een misdaad tegen de natuur is? Eiwit wordt al sinds de eerste cocktailmakers gebruikt om een drankje een volle romige smaak te geven. Het kan nooit de bedoeling zijn geweest om een eiwitlaag van een paar centimeter bovenop een drankje te laten drijven. Mix er gerust wat ijs doorheen, het gaat echt geen pijn doen.

Wil je meer cocktailtechnieken leren van Jeffrey? Lees dan vooral zijn boek The Bar Book: Elements of Cocktail Technique.