5 prangende vragen aan Fresku

Fresku (29) is het meest veelzijdige stukje vlees van de Nederlandse hiphopscene. Naast rapper is hij ook acteur, imitat...

Fresku (29) is het meest veelzijdige stukje vlees van de Nederlandse hiphopscene. Naast rapper is hij ook acteur, imitator, vader en activist. En deze zomer maakt de Eindhovenaar de stap naar het theater met Welkom Bij De Fresku Show. Deze maand kun je ‘m zien op theaterfestival de Parade.

Freek de Jonge of Jörgen Raymann?

Dan ga ik voor Theo Maassen. Wat ik vet vind aan hem, is dat hij altijd zijn eigen ding doet. En als hij niet zijn ding aan het doen is, dan hoor je niks van hem. Je zal 'm niet snel in een panel zien zitten of bij Ik hou van Holland. Daardoor blijft hij authentiek.

Je moeder is Nederlands, je vader Antilliaans en jij dus fifty-fifty. Word jij desondanks meer als Antilliaan gezien dan als Nederlander?

Dat was het geval tot ik bekend werd. Daarna zeiden Eindhovense jongens: jij bent Eindhovens trots. Hier kunnen ze je zonder schaamte een schouderklop geven, zo van: ik heb niets met Antillianen, maar jij bent een goeie. Ik ben niet je alledaagse Brabo, niet je alledaagse Anti. Ik ben ik, zoals jij jij bent. Dat geldt voor iedereen. Helaas leren we vanuit kaders te denken. Dat weerhoudt ons van de kern.

Iedereen moet een beetje lachen om DENK, maar jij gaat erop stemmen?

Er is geen partij waar ik honderd procent achter sta. Ik vind de boodschap van DENK positief. Ze staan voor verbroedering. Ik vrees alleen dat ze niet kundig genoeg zijn om dat over te brengen. Dat ze Sylvana Simons erbij betrekken, is gewoon populisme. Dat vind ik jammer. Je weet hoe uitgesproken zij is, hoe emotioneel ze kan reageren en wat voor commotie dat oplevert. Ik hoop dat DENK gaat doen waar ze pretenderen voor te staan. Dat ze kloven gaan dichten, mensen verbinden. Misschien is het een goede, strategische stem. Het wordt tijd dat ze een paar blanke mensen bij hun partij betrekken.

Wie vind je een lekker wijf?

Oh wauw, dat zijn er een hoop man. Voor mij bestaat er niet e?e?n type lekker wijf of zo. Ik kan ook vallen op iets aparts. Halina Reijn vind ik bijvoorbeeld superknap, omdat ze gewoon een niet alledaags gezicht heeft. En dan heb ik het dus ook niet over borsten. Want ik kan ook wel genieten van een stel gezonde tieten. Even denken hoor, wie hebben we in de categorie Gezonde Tieten? Oh ja, ik heb Carice van Houten gezien in Game of Thrones. Dat zag er gezond uit, een aangename verrassing.

Ben je monogaam?

Ik ben best conservatief in mijn relatie. Dat betekent niet dat ik niet geil kan zijn. Ik ben de geilste motherfucker die je tegen gaat komen. Dat weet mijn vrouw ook. Ze weet ook dat al die geilheid voor haar is. Ik betreur dat het wel minder wordt. Als je iemand voor het eerst ontdekt, ontstaat er een chemische reactie. Die verliefdheid zakt en groeit naar een vriendschap toe. Dat is de ware relatie. De huidige generatie is geneigd dan af te haken: is het niet meer spannend? Op naar de volgende. Mensen krijgen de aandachtspanne van een goudvis. Maar het voelt zo fijn met Lieke. We zitten samen in de cockpit, ik zie haar mijn boekingen doen met een baby in haar buik en ik weet: dit vliegtuig gaat nog naar mooie plekken vliegen.

De volledige 20 Questions met Fresku lees je in de Playboy die nu in de winkel ligt

Tekst: Klaas Knooihuizen