Playboy interviewde oorlogsverslaggever en onderzoeksjournalist Arnold Karskens. Deze maand wordt hij 62 jaar en zit hij al veertig jaar in het vak maar de geraniums lonken nog niet. De zelfverklaarde 'journalist van het volk' gaat nog stevig door en is niet om te kopen, tenzij je een pistool op hem richt.
TheKarskensTimes.com, je eigen website, heeft als tagline Journalist van het volk. Ziet het volk dat ook zo?
Jazeker, ik sta altijd met mn poten in het bluswater. Of het nou in Nederland is of in een oorlogsgebied. Je zult me nooit voorin in een militaire jeep zien om me embedded te laten rondleiden. Ik kom onder de mensen, dat maakt mijn verhalen beter dan de NAVO-propaganda die je overal leest. Achteraf blijkt dat de missies toch niet zo succesvol waren: Afghanistan, Irak, Libië. Daarom doe ik niet mee aan dat getetter tegen Rusland, zoals al die juichaapjes uit Brussel die dan weer eens naar Warschau mogen. Dat maakt me een journalist van het volk, want driekwart van de mensen denkt zoals ik. Ik geef ze een stem.
Hoe corrupt is Arnold Karskens?
Of ik te koop ben? Je bent de eerste die het vraagt. Haha, ieder mens heeft zijn prijs. Als iemand een pistool op mijn hoofd zet en zegt Je schrijft dit en dit en dat en dat, dan doe ik dat. Ik zou het jou niet kwalijk nemen als je hetzelfde doet. Maar goed, dat is één voorbeeld. Er zijn ook veel journalisten die gevoelig zijn voor een leuk tasje van Dior. Als ik zeg dat ik niet zwicht voor geweld, dan sturen die vijanden een paar kleerkasten op me af. Dan zeg ik die dingen liever niet. Maar als ze nou een mooie vrouw op me af sturen
Wie is nu de grootste boef ter wereld?
De wapenhandel. Je zag het weer met die oorlog in Irak. Nu doen ze weer hetzelfde met Rusland. Het is dat militaire industrieel complex wat steeds die oorlogen aanwakkert. En politici die daarin meegaan en de militairen die daardoor sneuvelen. Voor niks.
In januari voorspelde je een Europese Lente in mei. Is het wat je ervan verwachtte?
Een maand later was er de Brexit, in Oostenrijk is de FPÖ sterk en in Frankrijk spreekt de chef van de staatsveiligheid over een 'bijna burgeroorlog'. Het gaat de slechte kant op. In de geschiedenisboeken kun je aanwijzen wanneer de Arabische Lente begon: in 2010 met die zelfverbranding in Tunesië. Zulke dingen zijn arbitrair. Anderhalf jaar daarvoor zag ik het al in Jemen. Het westen heeft een bepaalde symboliek nodig die het begrijpt.
Vind je het niet akelig om in Brussel te wonen?
Bij de aanslagen op 22 maart is een buurmeisje van mij vermoord. Ze zat in metrolijn 5 die werd opgeblazen. Daar zit ik ook vaak in. Een groeiende onderklasse, waar islamieten een groot deel van uitmaken, heeft schijt aan onze westerse vrijheid en streven naar gelijkheid voor vrouw of homo. Iets wat je in heel West-Europa ziet. De gewone burger is nergens meer veilig als er niets verandert. En niet alleen in Brussel.