Hoe Usain Bolt zijn miljoenen int (en weer kapot smijt)

De spelen in Rio leverde Usain Bolt niet alleen drie gouden plakken op, Bolt ontving ook een aardige zak centen. En hij...

De spelen in Rio leverde Usain Bolt niet alleen drie gouden plakken op, Bolt ontving ook een aardige zak centen. En hij had al zoveel. Wij zochten uit waar hij dat allemaal aan uitgeeft en hoeveel het precies is.

Over het vermogen van Bolt gaan verschillende verhalen rond, zo zou hij op de 100 meter sprint 5 miljoen per seconde verdiend hebben en is hij in totaal 55 miljoen waard.

Lees ook: Dit is de geheime vriendin van Usain Bolt… We snappen hem wel

Hij wordt gezien als de best betaalde atleet en ontvangt twintig keer zoveel geld als normale sprinters. Zijn sponsordeals zouden hem ieder jaar 8,8 miljoen euro opleveren tot 2025. Alleen al van Puma ontvangt Bolt 3 miljoen per jaar. Verder heeft hij deals met Gatorade, Hublot, Virgin Media, Visa en Nissan.

Reclame

Een gouden medaille in het IAAF wereldkampioenschap levert de sporter 40.000 euro op. Bolt heeft er daar 11 van. Op de spelen zou Bolt van zijn land niets krijgen, de geruchten gaan dat Jamaica niets betaalt aan medaillewinnaars, in tegenstelling tot vele andere landen.

Dan zijn er nog de endorsements. Dit zijn reclamecampagnes waarin sporters af en toe hun gezicht laten zien. Roger Federer krijgt hier het meeste voor: 50 miljoen euro welteverstaan. Usain Bolt komt net na Christiano Ronaldo (25 miljoen euro) met 23 miljoen.

https://www.youtube.com/watch?v=gKrLI4QCE7w

Na hem komt Lionel Messi, hij verdient ongeveer hetzelfde maar blijft net onder Bolt hangen. Ook zit Bolt nog als karakter in de populaire mobiele game Temple Run 2 wat hem nog eens een stevige bonus oplevert. Ten slotte heeft Bolt nog zijn eigen merchandise waarvoor je op store.usainbolt.com terecht kan. Kassa.

Money spenden

Hoe geeft Bolt dit allemaal uit? Nou, aan een privévliegtuig, horloges, huizen, bier op de Oktoberfeesten, auto's en aan goeden doelen. Zijn zwarte Nissan GT-R kocht hij voor ongeveer 90.000 euro. De gouden Nissan is een speciale editie en kreeg hij cadeau na de Olympische spelen in Londen.

Een van de grootste aankopen was zijn huis vlakbij Kingston, Jamaica. Een wat kleinere aankoop was een lading wodka van 8.000 euro in een nachtclub, ook in Londen. Een tweede huis mag niet ontbreken natuurlijk, deze staat op de Bahama's. Het bedrag dat hiervoor is neergelegd heeft Bolt niet uit de doeken gedaan en waarom zou hij ook.

Charity

In 2015 gaf Bolt 1 miljoen euro aan zijn oude school, hier werden sportmaterialen mee gekocht. Nog guller kan ook, bijna 4 miljoen euro ging naar de renovatie van een gezondheidscentrum op Jamaica.

Naast hardlopen is Bolt ook niet vies van een plaatje draaien, enkele duizenden euro's per maand naar dj apparatuur. Voor een nieuw setje cdj-2000's van Pioneer betaal je toch al snel 6.000 euro.

Oh ja, en hij geeft ook nog wel eens een 'rondje' aan 20-jarige studentes in Rio, maar dat vergeten we even. Net als zijn vakanties, horloges, et cetera, et cetera. Wat een eindbaas blijft deze man.

Just some country youths working hard for the dream #Blessed #trelawnysons

Een foto die is geplaatst door Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) op

Up to the time #BigBangUsainBolt #WatchAlert #Hublot #Blessed #Foreverfaster????? Een foto die is geplaatst door Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) op

Brand new 2017 GTR @nissan

Een foto die is geplaatst door Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) op

Fast knows fast. #GTR #?????? Een foto die is geplaatst door Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) op

Vacation Mood #ilivewhereyouvacation

Een foto die is geplaatst door Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) op

They all want to be like us but there can be only one. #ForeverFaster #GTR #greatness #gold #emptybox Een foto die is geplaatst door Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) op

It's a beautiful day chilling by the pool. #vacation #goodtimes #relaxing

Een foto die is geplaatst door Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) op

To the beach it is Een foto die is geplaatst door Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) op

The only female helicopter pilot in Jamaica.. Oh yes she is a Captain

Een foto die is geplaatst door Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) op

The Alps have me speechless Een foto die is geplaatst door Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) op