Strijd der titanen: spelen we dit jaar FIFA of PES?

Het is weer tijd voor de El Clásico van de game-industrie. De jaarlijkse face-off tussen twee rivalen. In de ene hoek FI...

Het is weer tijd voor de El Clásico van de game-industrie. De jaarlijkse face-off tussen twee rivalen. In de ene hoek FIFA 17 van EA Sports, in de andere Pro Evolution Soccer 2017 van Konami. De makers van beide games hebben allerlei nieuwe toeters en bellen bedacht om jouw hart en portemonnee te veroveren. Welke doet het beter?

FIFA 17

https://www.youtube.com/watch?v=PTuiE2gdepM

Eigenlijk verlangen we maar één extraatje van FIFA: zaalvoetbal! Helaas ontbreekt de gimmick ook deze editie, net als die 18 voorgaande. De nieuwe FIFA zet in op nog realistischer en dynamischer bewegingen, wat natuurlijk de basis is van een goeie voetbalgame.

Dankzij een nieuwe engine is het visueel ook allemaal een stuk indrukwekkender, van levensechte gezichten tot stadions waar je het gras kunt ruiken. Nieuw is onder andere de toevoeging van trainers langs de zijlijn in de Premier League (hello José Mourinho!), maar waar FIFA 17 echt op inzet is ‘The Journey’.

Een verhaalmodus waarin je speelt met wonderkind Alex Hunter die op het punt staat van zijn grote doorbraak in de Engelse competitie. Je bestuurt hem niet alleen, maar je bepaalt ook wat hij zegt in de media en of hij luistert naar de trainer. Daarvoor introduceert het spel een dialogue wheel à la Mass Effect.

Lees ook: Voetbalmakelaar Mino Raiola koopt huis Al Capone

Pro Evolution soccer 2017

https://www.youtube.com/watch?v=8XMVoAp-6I8

PES was vorig jaar op vrijwel alle fronten beter dan FIFA. De bewegingen, de doelpunten, zelfs het juichen voelde echter. Dit jaar zet Konami in op het nog beter maken van wat het al goed doet, het polijsten van de succesformule.

Een zwak punt blijft de poespas eromheen, zoals officiële licenties van teams. Daarvan mist PES een aantal belangrijke, maar dat compenseert het dit jaar met een partnership met FC Barcelona. Van een specifieke tiki-taka-speelstijl en het clublied dat galmt van de tribunes, tot uiterlijke kenmerken en de exclusieve rechten voor het gebruik van Camp Nou.

Ook probeert PES 2017 het niveau van de Engelstalige commentatoren een beetje op te schroeven, omdat dit ook gezien werd als een terrein waarop de game het minder doet dan FIFA. De Britse evenknieen van Frank Snoeks klinken in de nieuwe PES een stukje natuurlijker.

Conclusie

Wil je puur en alleen een zo realistisch mogelijk potje voetballen, dan blijft Pro Evolution Soccer waarschijnlijk de beste optie voor je. Hou je daarentegen ook wel van wat geinige randzaken buiten het veld, of wil je per se met officiële Premier League-teams spelen, dan ga je voor FIFA. Qua realistische graphics is het een gelijkspel.