VrijMiBo cocktail: Hanky Panky

De Hanky Panky heren. Klinkt leuk, smaakt heerlijk en draagt de naam van vrouwenlingerie.

Hanky Panky vrijmibo cocktail

Wij gaan de komst van het weekend vieren met deze old-skool cocktail die meer kick heeft dan dat de naam doet vermoeden.

Het verhaal

Nee, je doet geen lingerie in je mond, al mag je dat dit weekend ook zeker doen, nadat je de nodge cocktails hebt genuttigd. De Hanky Panky is verzonnen door Ada Coleman, een beroemde barvrouw die begin twintigste eeuw achter de meest prestigieuze barren te vinden was. Zo werkte ze in de American bar van het Savoy Hotel in Londen. Al snel werd ze daar hoofdbartender en schonk ze de drankjes van Mark Twain, Prins Wilhelm en Sir Charles Hawtrey in.

@backlink(175289)

Die laatste, een geprezen acteur, kwam op een avond vermoeid van een zware werkdag binnen, nam plaats aan de bar en vroeg Coleman om iets stevigs. Ze verzon ter plekke de Hanky Panky. Een klassieker was geboren.

Het recept

- 45 ml gin

- 45 ml zoete vermouth

- 2 scheutjes Fernet Branca

Giet de ingrediënten met ijsblokjes in een mixingglass, roer het geheel met een barlepel tot er condens ontstaat en schenk met een strainer de cocktail uit in een cocktailglas of een coupéglas. Garneer met een sinaasappelzest.

Word een expert

Waarschijnlijk vraag je je direct al af wat Fernet Branca precies is. Begrijpelijk, want zelfs veel bartenders weten dat niet. Het betreft hier een Italiaanse kruidenbitter, Amaro genaamd, die ergens wel vergelijkbaar is met Angostura Bitters.

Als je een serieuze homebar wilt opbouwen, schaf dan enkele bitters aan, maar schenk hier nooit te veel van in de cocktail. De smaken zijn zo intens dat het al snel de balans van de cocktail kan verpesten. Houd het met bitters dus altijd bij een paar scheutjes. Er zijn cocktails waar bitters als base-spirit gebruikt worden, maar die zijn zeldzaam (wel bijzonder lekker).