20 vragen aan Rico Verhoeven: 'Badr Hari is er te lang uit geweest'

Op 10 december is het eindelijk zover: dan stapt wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven (27) de ring in met de veelbes...

Op 10 december is het eindelijk zover: dan stapt wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven (27) de ring in met de veelbesproken Badr Hari. Playboy spreekt met Rico over zijn sport, acteren, snackbars en Nietzsche.

1 Hoe zien de laatste twintig minuten voor een gevecht eruit?

Eigenlijk vrij rustig. Ik begin al anderhalf uur van tevoren op te warmen. Het laatste half uur tapet iemand mijn wedstrijdhandschoenen vast met officials erbij, elke wedstrijd andere handschoenen. En dan is het rustig wachten totdat het zover is. Pakweg tien minuten van tevoren word ik opgehaald en sta ik achter de coulissen tot ik op mag. Die momenten ben ik nooit alleen. Er is altijd wel iemand van mijn team.

2 Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen jou en Badr Hari?

Ik heb een heel andere stijl. Bij hem is het kill or be killed. Het is echt het een of het ander. Op zich is dat natuurlijk altijd zo, maar ik probeer er iets meer over na te denken en zelf iets minder schade op te vangen. Ik probeer meer het technische spelletje te spelen. Voor mij is een wedstrijd meer als schaken. Een tactisch spel. Ik vind het heel tof om iemand echt uit te spelen. Ik probeer mijn winstpercentage zo hoog mogelijk te houden en dat kan alleen maar door doordacht te vechten. En Badr en ik als persoon… Kijk, ik doe gewoon wat ik doe – ik ben een rustige familieman en zet de sport op een andere manier neer dan hij dat doet.

3 Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?

Ik lees niet veel boeken, maar het laatste was een Amerikaans boek over acteren. Om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Het gaat over manieren van acteren, ik kreeg het boek van Waldemar Torenstra (met wie Rico in de BNN-serie Vechtershart speelde, red.). Leuk om te leren hoe die dingen in elkaar zitten en hoe mensen dat beleven. Hoe diep ze in hun character gaan en zo. Uiteindelijk wil ik verder met acteren, maar nu is het nog moeilijk te rijmen met mijn leven als kickbokser. Als er een rol op mijn pad komt, probeer ik dat wel in te passen.

4 Voel je je verbonden met personages uit films als The Gladiator, The Wrestler en Rocky?

Ja, zeker. Als je die films kijkt, weet je hoe de personages zich voelen, vlak voor ze gaan vechten. In wat voor gebeuren dan ook, of het nou The Gladiator is of Rocky. Hoe het eraan toegaat op het moment dat je tussen die vier touwen staat of in zo’n arena. Het ligt gewoon dicht bij de werkelijkheid – hoewel het natuurlijk filmisch neergezet wordt. Maar het gevoel klopt. Je hebt in die ring ook het gevoel dat je in een film zit. Zoveel adrenaline gaat er door je heen, je voelt mee met die gasten; alles staat op honderd procent.

5 Je staat met een tientje in de snackbar, een dag na je allerlaatste gevecht. Wat bestel je?

Je kunt beter vragen wat ik niet bestel. Eens kijken: patatje mayo-satésaus, een kroket, een viandel, een bamihap. En nog een paar snacks. En afsluiten met een softijsje natuurlijk. Na de wedstrijd, of als ik geen wedstrijd heb, dan doe ik het weleens hoor. Maar als ik in een voorbereiding zit, zoals nu, dan laat ik het gewoon staan. Zeg een week of tien van tevoren. Geen probleem.

Lees het complete interview op BLENDLE