Het 1985 Playboy interview met Fidel Castro

Het zal je niet ontgaan zijn dat Fidel Castro overleden is. Afgelopen vrijdag vierden vele Cubanen feest wegens de dood...

Het zal je niet ontgaan zijn dat Fidel Castro overleden is. Afgelopen vrijdag vierden vele Cubanen feest wegens de dood van hun voormalig dictator. In 1985 interviewde Playboy de man zowel als wrede dictator en revolutionair leider gezien werd.

Hij leidde in zijn eentje een communistische staat. Hij was een grote factor in de (bijna) nucleaire crisis. Vele mensen hebben verschillende meningen over hem maar één ding staat vast: weinig wereldleiders stonden zo standvastig als hij op het wereldtoneel in de moderne geschiedenis. Bijna een halve eeuw leefde Cuba onder zijn bewind.

Lees ook: Het complete Playboy interview met Donald Trump

Castro hield de pers graag op afstand. Een zeldzame uitzondering maakte hij voor Playboy in 1967, hij besprak de revolutie en vertelde over de 1962 Missle-crisis. Tijden veranderen en in 1985 wilde hij nogmaals met Playboy in gesprek. Hij vond het destijds hoogtijd om zijn imago, voornamelijk onder het Amerikaanse publiek, te veranderen en ging met ons het dialoog aan.

Castro interviewen bleek een hele opgave. Hij stond erom bekend dat hij zijn antwoorden erg lang kon maken en flink wist aan te vullen met academische voorbeelden en benaderingen. Hij gaf soms speeches van wel vijf uur en op iedere vraag van ons kwam dan ook een antwoord van 15 a 20 minuten. De tekst is daarom flink aangepast om het makkelijk volgbaar te houden.

Playboy: Het volk kent Fidel Castro als publiekelijk figuur maar weinig mensen kennen de man zelf. Na 26 jaar controverse, wat motiveert Fidel Castro nog?

Castro: Dit is een lastige vraag. Geld, materialen, lust, beroemdheid en prestige motiveren mij allemaal niet. Wat mij echt motiveert zijn ideeën. Wanneer je jezelf echt toewijd aan een idee dan voel je, je ieder jaar meer overtuigd en vastberaden. Onbaatzuchtigheid groeit dan, de opoffering groeit, je persoonlijke trots en ijdelheid verdwijnt dan. Dit zijn elementen die in iedere man aanwezig zijn.

Playboy: Denk je dat sommige mannen voorbestemd zijn om groots te worden? Is het een kwestie van tijd en omstandigheden?

Castro: Ja, absoluut. Als Abraham Lincoln vandaag had geleefd was hij misschien slechts een simpele boer geweest. Niemand zou hem hebben gekend. Het waren de tijden en de maatschappij waarin hij leefde die het hem mogelijk maakte om groots te worden. Lenin en George Washington waren mogelijk ook onbekend en volledig anders geweest wanneer ze in andere tijden geboren waren.

Playboy: Heb je ooit nagedacht over een huwelijk, een familie? Settelen en met pensioen gaan?

Castro: Ik ben allergisch voor de roddels over het privéleven van publieke mannen. Ik geloof dat dit behoort tot de weinige intimiteiten die een man nog heeft. Ik blijf daarom discreet. Op een dag zullen de dingen die jij vraagt bekend worden maar niet met mijn medewerking. Ik kan je wel vertellen dat alles in mijn privéleven prima op orde is. Geen problemen.

Playboy: Amerikanen zien dat er een verschil is tussen de vrijheid van de mens in een westers land en in Cuba. Wat vind je daarvan?

Castro: Ik denk dat de Amerikaanse en Cubaanse ideeën over vrijheid flink verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen kinderen verdwenen in de Verenigde Staten. Naast de miljonairs zitten bedelaars. Hier in Cuba hebben we geen verdwijnende kinderen en geen bedelaars zonder huizen. Jullie spreken altijd over vrijheid. Sinds de verklaring van de onafhankelijkheid getekend is spreken jullie over vrijheid. Bij ons wordt iedereen gelijk geboren. Terwijl George Washington en anderen de verklaring van de onafhankelijkheid tekenden werden er nog steeds geen slaven bevrijd. Niet lang geleden kon een zwarte atleet niet eens meespelen in de honkbal major-league. En jullie noemen jullie land het meest vrije land ter wereld. Jullie vermoordden ook indianen. Jullie vermoordden meer indianen dan dat Buffalo Bill buffels vermoord heeft. Jullie zijn bevriend met de grootste tirannen van Argentinië en Chili, jullie beschermden wat er gebeurde in Zuid-Afrika, jullie gebruikten de ergste moordenaars om een contra-revolutie te organiseren. En jullie spreken over vrijheid?

Lees het hele interview met Fidel Castro HIER.