Laidback Luke: 'Ik heb met walging The Doors-documentaire gekeken'

Laidback Luke tikte onlangs de 40 jaar aan, maar staat nog steeds in de DJ Mag 100. Playboy had een goed gesprek over de...

Laidback Luke tikte onlangs de 40 jaar aan, maar staat nog steeds in de DJ Mag 100. Playboy had een goed gesprek over de snel veranderende dj-wereld. ‘Ik geloof niet meer zo in die Top 100.’

Fotografie: Ruud Baan

Wanneer ben je te oud om te dj’en?

Geen idee. Op Avicii na zijn er weinig dj’s die met pensioen zijn gegaan. Zelfs de oude garde zoals Carl Cox, die dik in de vijftig is, draait nog steeds. Af en toe zie ik vanachter de decks een hele rij twintigjarige meisjes voor me uit hun dak gaan, soms lonkend naar me. Dan denk ik: ja, maar ik ben twee keer jullie leeftijd! Als je nou naar Carl Cox gaat, heb je niet het idee dat er een oude man voor je staat.

Dj zijn wordt nogal verheerlijkt. Op social media zie je niet de eenzame uren dat je niet op het podium staat. Is het imago van de dj niet te cool?

Goed dat je deze vraag stelt. Die eenzame uren oefenen achter de draaitafels horen er wel bij, en toch is het bijzaak geworden. Als je twee plaatjes recht kan mixen, noemen mensen zichzelf dj. Dit geldt net zo goed voor de coole underground scene. Weinig mensen hebben tijd, zin en interesse om het echte dj-vak te leren. Alles moet snel-snel. ‘Ik wil zo snel mogelijk naar die privéjet toe.’ ‘Ik wil binnen twee jaar naar de Top 10 van de DJ Mag 100.’ Waarom zou je zo’n loze titel willen hebben? Zogenaamd de beste zijn zonder ervaring of skills.

Je noemde Avicii net al. Ontdekt via jouw internetforum, supersnel carrière gemaakt en nu is-ie gestopt omdat-ie het dj-leven niet aankon. Maakt dat je voorzichtiger met nieuw talent?

Ik zou dat veel meer als mijn taak willen zien. Er zijn nu een talenten die met persoonlijke vragen naar mij toe komen. Avicii, die ik voornamelijk aan de productiekant heb geholpen, was niet zo. Het is duidelijk dat hij een verslavende persoonlijkheid heeft, daar hebben we helaas nooit over kunnen praten. Collega-dj’s met een burn-out die het niet meer zien zitten, benaderen me ook. Daar deel ik mijn ervaringen maar al te graag mee via Skype.

Zelf was je vrij open over je depressies.

Klopt, maar dat was ook pas vijf jaar nadat het aan de hand was. Ik ben blij dat er ruimte voor is tegenwoordig. Besef hoeveel rocksterren we verloren hebben. Toen die documentaire over The Doors uitkwam, was het allemaal heel vet en ‘ooh het leven van Jim Morrison, dit dat’. Ik zag ‘m laatst voor het eerst: met walging heb ik zitten kijken. Hoe jonge mensen met hun verslaving omgaan, hoe dat gedoogd wordt met een heroïnedood op 27-jarige leeftijd tot gevolg en hoe dat verheerlijkt wordt. En zijn vrouw drie jaar later. Ook 27 jaar. Korter geleden nog Amy Winehouse. Die docu durf ik gewoon niet te kijken. Doodzonde van zo’n talent. Daarom ben ik heel blij dat iemand als Kid Cudi net naar buiten is gekomen met zijn verslaving. Dat zouden veel meer celebs moeten doen.

Lees het hele interview op Blendle en in de Playboy die nu in de winkels ligt!

https://www.youtube.com/watch?v=h0PUhUIAFrg