Kevin Hart: ‘Begin niet aan drugs, die shit gaat je nekken.’

Kevin Hart (37) harkt miljoenen binnen met zijn stand-up comedyshows, z’n rollen in grote Hollywood-lachfilms en zijn co...

Kevin Hart (37) harkt miljoenen binnen met zijn stand-up comedyshows, z’n rollen in grote Hollywood-lachfilms en zijn contract met Nike, dat hem sneakers liet ontwerpen. In januari rende hij nog met duizend mensen een rondje Vondelpark tussen twee uitverkochte shows in de Ziggo Dome door.

Je laatste show What Now?! was de grootste comedytour ooit met 156 shows in 112 steden, verdeeld over dertien landen en vijf continenten. Dat zijn een hoop fouilleersessies op luchthavens.

Daar wen je aan. Het mooie is dat privévliegen een hoop gedoe wegneemt. Het doel achter de wereldtournee was niet per se om geschiedenis te schrijven, maar om verder te gaan dan mensen verwachten van een comedian. Om op zoveel plekken te komen, zalen uit te verkopen, in stadions te spelen, dat gaat het hele idee van ‘Jij bent toch gewoon een gast die grappen vertelt?’ te boven. Dan laat je het belang van lachen zien over de hele wereld.

Lees ook: 20 vragen aan Willie Wartaal:''Ik heb altijd van de bad guys gehouden.''

Je hebt de tour laten filmen, betaald uit eigen portemonnee. Kenners voorspellen dat het best scorende stand-up film in de geschiedenis kan worden.

Dat was wel het plan, ja. Eddie Murphy heeft nog steeds het record in handen met de registratie van Raw (1987, red.): daar verdiende hij vijftig miljoen dollar mee. Mijn vorige show Let Me Explain tikte al de 32 miljoen dollar aan, en die was slechts in 900 bioscopen te zien. Alles wijst erop dat we daar dik overheen gaan met What Now?!

Waar blijft jouw Beverly Hills Cop?

Ik bouw het langzaam op. Je kan niet een studio inlopen met een houding van: ‘Geef me al je geld, ik ben klaar voor een film van honderd miljoen’. Weet je wat het is? Ik heb één nummer 2-film gemaakt, de rest van mijn films haalde allemaal de nummer 1-positie. M’n films worden vaak een franchise (Think Like a Man 1 en 2, Ride Along 1 en 2, red.) en hé, mijn stand-up films zijn toch zeker mijn films? Maar er is een reden dat ik die samenwerkingen opzoek: om een wereldster te worden, heb je mensen nodig die je daarbij kunnen helpen.

Je drugsverslaafde vader zat vaker wel dan niet in de gevangenis, daar maak je ook weleens grappen over. Ben je bang dat je aanleghebt voor verslaving?

Weten wat drank en drugs met hem gedaan hebben, is het grootste geschenk dat-ie mij gegeven heeft. Ik kan met recht zeggen ‘Begin niet aan drugs, die shit gaat je nekken.’ Kijk, ik ben ook maar een mens en heb me ook weleens misdragen vroeger. Maar nooit met drugs. Ik drink, maar nooit excessief. Die zaken heb ik onder controle, dankzij mijn ouders.

Lees het hele interview op Blendle en in de Playboy die nu in de winkels ligt!

https://www.youtube.com/watch?v=4mo5KPF3o2s