11 feiten over Formule-1 eindbaas Bernie Ecclestone

Formule-1 eindbaas Bernie Ecclestone is niet langer de grote man in de Formule-1. Althans hij zal het altijd wel blijven...

Formule-1 eindbaas Bernie Ecclestone is niet langer de grote man in de Formule-1. Althans hij zal het altijd wel blijven en zeker zo herinnerd worden. Dankzij een overname door Liberty Media moet hij zijn oude functie bij de autosport vaarwel zeggen. Hij was de enige die een sport bezat en met de televisierechten verdiende hij miljarden. We zetten een aantal hoogtepunten op een rij te beginnen met zijn prachtige dochter die ons ooit met een fotoshoot vereerde.

Lees ook: Maak kennis met de nieuwe vriendin van Max Verstappen

1. Zijn dochter Tamara Ecclestone stond in Playboy (april 2013).

En volgens sommige is dit nog altijd één van de mooiste shoots ooit. We hebben natuurlijk een voorproefje voor je, de rest van de shoot zie je hier.

2.  Bernie Ecclestone is geboren op 28 oktober 1930

En inmiddels moet hij op zijn 86ste afscheid nemen van de sport die hij groot gemaakt heeft. Hij is geboren in Suffolk (Engeland).

3. Op zijn 16e verliet hij school

Vlak na de Tweede Wereldoorlog verliet hij school. De focus legde hij vanaf dat moment op racen. Zowel met motoren als met Formule 3. Als amateur deed hij het best aardig.

4. Hij wilde eigenlijk coureur worden.

Wegens te langzame kwalificaties wist deze carrière echter niet van de grond te komen. Later ondervond hij dat hij achter de schermen veel meer te bieden had.

5. Hij begon als manager van andere coureurs

Even liet hij de racesport achter zich en zat Ecclestone in het onroerend goed. Hij probeerde zich te kwalificeren voor de 1958 Monaco Grand Prix maar faalde hierin. Hierop werd hij de manager van coureur Stuart Evan-Lewis. Lewis stierf na een dodelijk ongeluk op het circuit in Marokko in 1958. Na dit tragisch ongeval liet Ecclestone de sport twaalf jaar lang achter zich.

6. Tijdens die twaalf jaar zou hij een trein beroofd hebben

Dit is later allemaal ontkend maar hij werd gelinkt aan de Great Train Robbery in 1963. Ecclestone reageerde als een baas en zei dat er niet genoeg geld aan boord zou zijn geweest om hem te interesseren.

7. Hij kwam terug in de wereld van Formule-1 in 1970

Als manager van Joachim Rindt. En bizar genoeg ging ook Rindt dood na een ongeluk op het circuit.

https://www.youtube.com/watch?v=bX1E2ojC03I

8. In 1972 kocht hij het Brabham team voor 100.000 pond.

En in 1992 stopte dat hele team ermee. Het team deed mee aan 402 races.

9. Hij pleegde een soort coup in de Formule-1.

In 1974 begon hij de Forula One constructors Assosciation oftewel de FOCA samen met Colin chapman, Frank Williams en Max Mosley. Hij werd Chief Executive en werkte de toenmalige FIA (de organisatie die in de Formule-1 de lakens uitdeelt) uit het spel waarna hij de televisierechten kocht. Dit was een gouden stap in zijn carrière.

10. Hij verkocht onlangs de commerciële rechten van de Formule-1.

Hij ontving er miljarden dollars voor en de Amerikanen die nu de dienst uitmaken zijn direct veranderingen aan het doorvoeren. Bernie kreeg nog een soort erebaan aangeboden maar dat heeft hij afgewezen.

11. Ecclestone kwam nogal vaak in opspraak.

We hadden het al over de grote treinroof maar hij was ook een keiharde zakenman die nog wel eens tegen schenen wist te schoppen. Zo zou hij mensen omgekocht hebben, wist hij belasting te ontduiken en zou hij zich zelfs negatief hebben uitgelaten over Joden. Ook vond hij dat vrouwen geen coureur mochten worden.  Of je Ecclestone nou mag of niet, hij heeft wel een hele hoop voor elkaar gekregen en verdiend een stevige portie respect. We zijn benieuwd wat de toekomst van de Formule-1 voor ons in petto heeft nu deze oude knar afzwaait.

Oké nog één keer Tamara Ecclestone dan: