Morgen is Max Verstappen jarig! Een overzicht van zijn carrière tot nu toe

Na het overlijden van Hugh Hefner zijn we allen aangeslagen maar laten we niet vergeten dat er jong talent op de wereld...

Na het overlijden van Hugh Hefner zijn we allen aangeslagen maar laten we niet vergeten dat er jong talent op de wereld rondloopt (racet) dat vol in het leven staat en dat viert. Neem volksheld Max Verstappen die morgen twintig jaar wordt. Vandaag hebben we al de hoogtepunten in de carrière van Hugh Hefner op een rij gezet, laten we die werkzaamheden gewoon doorzetten en het nu over Verstappen hebben. Een overzicht van zijn carrière tot nu toe.

Jeugd en familie

Max Emilian Verstappen wordt geboren in Hasselt op 30 september 1997, je zou zeggen dat hij een dag later al in de kartwagen stapte maar niets is minder waar: het karten begon pas op zijn zevende in 2005. We zijn allen bekend met zijn vader en voormalig F1-coureur Jos Verstappen die nooit een GP gewonnen heeft maar wel tweemaal de derde plek behaalde en dus toch in zijn 107 races enkele keren mocht voelen hoe het is om op een podium te staan. Jos the Boss stond er vooral om bekend dat hij veel tijd in grindbakken doorbracht maar we willen je er even op attenderen dat hij een fenomenale race heeft gereden in 2001, in Maleisië nog wel, dezelfde GP als dat van komend weekend dus (waar Max momenteel goed bezig is tijdens de oefenronden). Oh, kijk die hele race van 2001 trouwens HIER lekker even terug want de FIA heeft de volledige GP deze week op YouTube gezet. Wat een toeval allemaal.

Lees ook: Formule 1-legende Sir Jackie Stewart: ‘De huidige coureurs hebben niet genoeg waardering voor de sport maar ze weten ook niet beter’

Wist je overigens ook dat Max zijn moeder, en ex-vrouw van Jos Verstappen, Sophie Kumpen ook wedstrijden heeft gereden met karts? En zijn zusje ook trouwens. En wist je dat zijn oom Anthony Kumpen meerijdt in de NASCAR en meedeed aan de Le Mans in 2001 tot en met 2004?

Karten

Afijn laten we het weer over Max hebben. In 2005 begon hij met karten in het Limburgse Karting Genk. Hij werd kampioen in de miniklasse in België en hij won daar eens alle 21 races op een rij. Later won hij de Rotax Mini Max klasse (ook alle races) en deed hij mee aan de BeNeLux kampioenschappen en de Cadetklasse. Hij werd overal kampioen en won bijna iedere race. In 2009 won hij het Vlaamse Minimax onder de vlag van raceteam Team Pex Racing en in 2010 ging hij internationaal racen. Hij won toen de WSK World Series. Er leek geen einde aan de overwinningen te komen, hij won in de KF2 en KZ2 klassen, hij won de WSK Master Series, hij won de South Garda Winter Cup, hij won het Europese KF en KZ Kampioenschap en toen hij vijftien was won hij het wereldkampioenschap karten in de allerhoogste klasse: de KZ1.

En dan denk je: ''Ach dat is maar karten dat deed ik ook dronken tijdens het vrijgezellenfeest van mijn buurman'', maar nee het is echt best tof en het gaat razendsnel. Check de onderstaande video maar eens. De video is in het Frans maar dat is goed voor je talenkennis. Op minuut 35:45 zie je Max Verstappen op nummer 1 staan en hoor je zijn naam omgeroepen worden in een mooi Frans accent. Overigens won in 2015 ook een Nederlander de KZ1 titel: Jorrit Pex.

https://www.youtube.com/watch?v=FrBmsx_yKGM

Autoracen

Op elf oktober 2013 stapte Max voor het eerst in een Formule-auto. Hij reed 160 ronden op het Pembrey circuit in een Formula Renault van raceteam Barazi-Epsilon. In datzelfde jaar testte hij meerdere Formula Renault 2.0 wagens en een Dallara F311 Formula 3-wagen. Hij was bezig met testen maar naar het schijnt zette hij snellere rondetijden neer dan de ervaren coureurs. Dat viel natuurlijk op. Zodoende mocht hij snel zijn debuut maken in de Florida Winter Series en reed hij mee in het Europese Formule 3 kampioenschap. Hij eindigde daar derde, achter Estaban Ocon die we inmiddels ook kennen van de Formule 1.

https://www.youtube.com/watch?v=rPXEhv9vdyo

Formule 1

En dan komen we aan bij het deel waar we allen bekend mee zijn. Red Bull nam Verstappen in 2014 onder zijn vleugels en bood hem een plek in het Red Bull Junior Team. Nog geen week later werd bekend gemaakt dat hij samen met Sainz zou gaan rijden voor Toro Rosso op de plek van Daniil Kvyat die voor Red Bull Racing zou gaan rijden. Al snel werd Kvyat gedegradeerd wegens tegenvallende prestaties en mocht Verstappen zijn plek innemen. Deze week werd bekend dat Kvyat nog een trap van Red Bull krijgt want hij is nu ook bij Toro Rosso de deur uitgeknikkerd. Kvyat wordt vanaf dit weekend vervangen door de Franse debutant Pierre Gasly.

https://www.youtube.com/watch?v=xfUAoNTIuFk

Verstappen werd met Toro Rosso twaalfde in het seizoen van 2015, vijfde in het seizoen van 2016 en momenteel staat hij op de zesde plek van dit seizoen. Hij heeft nogal een zwaar jaar achter de rug maar hé, het kan altijd erger. Je kunt ook Kvyat zijn. In totaal reed Max 54 races, won hij er één (in Spanje vorig jaar) en begon hij nul keer op pole. Hij stond acht keer op het podium en reed in zijn F1-carrière één keer de snelste ronde. In totaal reed Max 2665 laps.

Vrouwen en levensgenieter

Weet je waar Max ook goed in is? Mooie dames binnenharken. Zo had hij relaties (volgens de geruchten) met Mikaela Ahlin-Kottunsky (ook een coureur!), Joyce Godefridi, Roos van der Aa, Maxime Pourquié en Joëlle Witschge.

Fijne verjaardag Max! Ze schijnen op het podium champagne te hebben dus daar moet je zondag zijn om het te vieren.

??? Een bericht gedeeld door Roos van der Aa (@roosvanderaa) op