6 Tips om sneller te herstellen na bezoek aan de gym

Heb je jezelf weer flink uitgesloofd in de sportschool? Dan is het hoog tijd om je lichaam wat welverdiende rust te gunnen.

gym

Luister goed naar de signalen die je lichaam geeft, want die geeft het niet voor niks. Voor optimale spieropbouw is het niet alleen belangrijk hoeveel gewicht je tilt, maar ook hoe goed je voor je lichaam zorgt ná het sporten. De volgende manieren dragen bij aan herstel van je lichaam na een zware workout.

Tip 1: Hydrateer jezelf goed

Of je nu been-, arm, core- of biloefeningen hebt gedaan: na een intensieve training is het belangrijk om je vochtbalans weer op peil te brengen. Door te zweten ben je dit tijdens het sporten veel verloren. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen en je spieren te hydrateren. Dit geldt voor zowel tijdens, als na het sporten. Op dagen dat je niet sport, wordt geadviseerd om ongeveer 2 liter water te drinken. Maar als je gaat sporten, heb je dus meer nodig.

Tip 2: Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel na een workout. Zorg voor een maaltijd of snack die rijk is aan eiwitten, zoals kip, vis, eieren, kwark of eiwit-shakes met proteïnepoeder. Op deze manier geef je je spieren de bouwstenen die ze nodig hebben om te herstellen en sterker te worden.

Tip 3: Neem voldoende rust

Spierpijn wordt veroorzaakt door scheurtjes in je spieren na het sporten. Deze hebben gemiddeld ongeveer 48 uur nodig om te herstellen. Als je te snel weer gaat sporten, beschadig je ze alleen maar meer en worden ze niet sterker. Ga je toch binnen 48 uur naar de sportschool? Train dan andere spiergroepen. Houd hier rekening mee met de opbouw van je trainingsweek.

Tip 4: Overweeg het gebruik van supplementen

Naast gezond eten kun je ook bepaalde voedingsstoffen aanvullen door middel van supplementen. Creatine is zo'n stof die je lichaam nodig heeft bij zware inspanning. Het zit al van nature in je lichaam, maar je kunt het ook als supplement nemen. Dit kan helpen je spieren sterker te maken en sneller te herstellen na het sporten. Onthoud wel dat supplementen geen wondermiddelen zijn en alleen werken als aanvulling op een gezond dieet.

Tip 5: Neem een massage

Het nemen van een massage kan een effectieve manier zijn om spierpijn te verminderen en het herstelproces te versnellen. Dit komt doordat het de bloedsomloop verbetert en je eventuele knopen in de spieren verwijdert. Daarnaast werkt het mentaal natuurlijk heel rustgevend. Dus kijk de volgende keer je partner eens lief aan, wie weet tot wat het verder leidt.

Tip 6: Luister naar je lichaam

Uiteindelijk doe je het allemaal voor het krijgen van een fitter lichaam. Luister dan ook goed naar je lichaam wanneer dit aangeeft dat je even rustig aan moet doen. Als je voelt dat je overbelast bent of pijn hebt, neem dan rust en geef je lichaam de tijd om te herstellen. Push jezelf niet te ver en wees geduldig, herstel heeft nou eenmaal tijd nodig.

Goodlife
  • Madicine Media
  • Unsplash