Drinken we binnenkort ook onze borrel ethisch, fairtrade en biologisch?

We worden continu bestookt met allerlei voorschriften en reclames voor verantwoordelijk drankgebruik. Vaak met slogans d...

We worden continu bestookt met allerlei voorschriften en reclames voor verantwoordelijk drankgebruik. Vaak met slogans die bijna catchy en grappig zijn, maar uiteindelijk toch de plank misslaan. Laten we eerlijk zijn, wanneer de overheid komt met iets als '100% Bob, 0% op' of 'geen 18, geen druppel', dan voel je je niet echt hip. Maar verantwoordelijk drinken kan ook op een heel andere manier.

Lees ook: VrijMiBo-cocktail: Woffie

Waar labels van allerlei voedingsmiddelen tegenwoordig steeds harder schreeuwen dat ze 'glutenvrij', 'vetarm', 'fair trade' of 'spelt' zijn, haalt de drankindustrie haar schouders op. Drank is niet verantwoordelijk, dus doe ook vooral niet alsof, lijkt de achterliggende gedachte. Wij zetten een triootje van zin en onzin op een rij.

Glutenvrije drank

Wanneer er op het label van je favoriete whiskey of vodka staat: 'koop mij, ik ben glutenvrij', trek je daar dan vooral niet te veel van aan. Eigenlijk zijn alleen bier en sommige likeuren niet glutenvrij. Bij andere dranken is het vooral een verkooptruc om mee te liften op de glutenvrije hype. Net zoiets als wanneer er op je flesje water zou staan 'nu glutenvrij', er zitten sowieso geen gluten in. Kortom, glutenvrije drank krijgt het label bullshit.

Biologische alcohol

Hoewel het voor je kater niet uitmaakt of een drank biologisch is of niet, heeft het wel effect op de landbouw en alles wat daar van afhankelijk is. Wanneer er minder pesticiden gebruikt hoeven worden is dat beter voor al het andere eten dat we ook graag wegkauwen of opdrinken, dus op termijn toch goed voor ons.

Lokale productie

Wanneer een bedrijf transparant is over waar de grondstoffen vandaan komen en onder welke omstandigheden er gewerkt wordt, dan is dat zeker ethisch. Bij kleine en lokale bedrijven is die transparantie vaak een stuk groter en dus beter dan bij grote bedrijven waar het vooral gaat om een zo groot mogelijk winst.