Miljonair geworden? Tijd om uit te delen: dit zijn 's werelds gulste gevers

De Braziliaanse Mazzi Dumato verdiende een fortuin in de marketing en webdesign maar gaf alles weg nadat hij na een cras...

De Braziliaanse Mazzi Dumato verdiende een fortuin in de marketing en webdesign maar gaf alles weg nadat hij na een crash met zijn Ferrari en wekenlang feesten in een existentiële crisis terecht kwam en de wereld besloot rond te reizen. Tijdens zijn reizen leerde hij zijn vrouw kennen die helaas aan borstkanker leed. Goed als de miljonair was besloot hij vanaf dat moment al zijn geld in grond te stoppen waar vervolgens centra voor kankerpreventie gebouwd konden worden. Lang verhaal kort, inmiddels heeft hij niets meer van zijn fortuin over en krijgen heel veel Brazilianen gratis gezondheidshulp.

Lees ook: Porsche geeft al het personeel een bonus van 9.111 euro

Met zijn filantropische instelling verdient deze voormalige miljonair de prijs eindbaas van de maand wat ons betreft. Mazzi is echter niet de enige miljonair die een gulle gever bleek te zijn, deze heren en dames mogen ook echte filantropen genoemd worden. Al gaven ze geen van allen hun hele fortuin weg. Wat dat betreft staat Dumato eenzaam aan de top. Afijn, in willekeurige volgorde de gulste gevers:

1. Bill Gates

Ligt voor de hand? Tja de rijkste man ter wereld heeft nu eenmaal het meeste weg te geven. In 2012 alleen al gaven hij en zijn vrouw Melinda Gates 1.9 miljard dollar aan goede doelen. Netjes, maar verhoudingsgewijs stelt het niet veel voor, in totaal is dit namelijk hooguit 2.6 % van hun vermogen. Mazzi gaf dan misschien minder geld in totaal, hij gaf praktisch 100% weg.

2. Mark Zuckerberg

Hij is één van de jongste self-made miljardairs. Ongeveer vier procent van zijn vermogen gaat richting goede doelen, wat in totaal neer komt op ongeveer 1.6 miljard dollar. De eigenaar van Facebook mag zich daarmee met recht een filantroop noemen, maar weet het meeste voor zichzelf te houden.

3. Warren Buffet

Nog een self-made miljardair, Buffet is de belichaming van de Amerikaanse droom en begon op zijn 13e met een krantenwijk waarvoor hij destijds al belastingvoordelen wist los te wrikken tijdens de aanschaf van zijn fiets die hij voor het rondbrengen van de kranten nodig had. Inmiddels heeft hij die krantenwijk achter zich gelaten en heeft hij 31 miljard dollar geïnvesteerd in de Bill & Melinda Gates Foundation wat zich voor meerdere goede doelen inzet. Zodra hij overlijdt geeft hij trouwens alles weg.

4. J.K Rowling

De schrijfster van Harry Potter was straatarm, zelfs eten kopen zat er voor haar amper in. Dankzij haar boekenreeks wist ze een vermogen van 1 miljard te vergaren. Hiermee is ze de eerste schrijfster ooit die dankzij de literatuur miljardair werd. Jaarlijks geeft ze 5.1 miljoen pond uit om kinderen en vrouwen die in armoede leven te helpen.

5. Oprah Winfrey

Kennen we haar nog? Ook selfmade en ook een gulle gever. Ieder jaar geeft ze 50 miljoen dollar uit aan educatie van kinderen, vrouwen en de minder bedeelden.

6. Richard Branson

De eigenaar van Virgin zou ongeveer 5.6 miljard dollar bezitten. De helft hiervan geeft hij aan goede doelen waarmee hij verhoudingsgewijs aardig in de buurt komt van de Braziliaanse Mazzi.

7. George Soros

Deze zakenman is inmiddels met pensioen maar tijdens zijn carrière en met zijn beursspeculaties wist hij een vermogen van 24 miljard dollar te verzamelen. 33 procent gaf hij weg, zeker 8 miljard dollar ging naar verschillende foundations. Onlangs kwam hij stevig in opspraak na het lekken van enkele documenten, desalniettemin heeft hij flink geïnvesteerd in filantropische doeleinden.