Interview: Paul Verhoeven over prijzen winnen, actrices en naakt in films

Paul Verhoeven (78) laat zich bij het regisseren leiden door zijn instincten. Soms gaat-ie daarmee de mist in, m...

Paul Verhoeven (78) laat zich bij het regisseren leiden door zijn instincten. Soms gaat-ie daarmee de mist in, maar vaak schrijft hij filmgeschiedenis. Met zijn laatste film Elle grossiert hij in filmprijzen.

Lees ook: In goede banen – fitness in een zwembad van 50 meter

Cultregisseur Paul Verhoeven verdween lange tijd van het toneel toen hij in 2001 Hollywood ontvluchtte. Er was geen andere manier. De filmstudio’s werkten op zijn zenuwen, omdat producenten alleen maar mainstream van hem verlangden. En dus trok hij zich terug hier in Nederland. Nu viert hij zijn grote comeback met een erotische thriller, die minstens zoveel gespreksstof biedt als de klassieker Basic Instinct met Sharon Stone. Zijn nieuwe film Elle won begin dit jaar twee Golden Globes, vandaar dat de 78-jarige regisseur goedgeluimd in de hotellobby zit. Hij bestelt snel nog een espresso. ‘Het is zo fijn om eindelijk weer een goede film afgeleverd te hebben. Wat kan ik voor je doen?’

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=H-iBBgcp7PY&t=2s[/embed]

Het is u weer gelukt om een erotische thriller te maken die provoceert.

Dan had je zeker niet verwacht van een 78-jarige, hè? Maar ik kan je verzekeren dat ik nog altijd ver verwijderd ben van een bejaard bewustzijn of mildheid.

U had Nicole Kidman op het oog voor de hoofdrol. Zij heeft nog nooit haar borsten ontbloot voor de camera.

[lacht] Dat zijn jouw woorden. Ik zou zoiets nooit zeggen.

De meeste Hollywood-acteurs hebben een ‘no nudity’-clausule in hun contract.

Ja, ja, dat is helaas het geval. En het is de afgelopen jaren alleen maar erger geworden. Maar wat Nicole Kidman betreft, die hebben we alleen intern besproken als mogelijke kandidaat. We hebben nooit contact gehad. Zoals gezegd, dat was allemaal moeilijk. Langzaam maar zeker zijn we ons op Frankrijk gaan oriënteren. Ik kan je op het hart drukken dat ik dolgelukkig was toen Isabelle Huppert de hoofdrol voor haar rekening nam. Ze speelt Michèle – zeg maar ‘Elle’ – absoluut perfect. En dat is een allesbehalve lichte rol. Michèle is een veelzijdige en complexe vrouw. Ze is onconventioneel, sterk erotiserend en taboeloos. En tegelijkertijd ook een koele, afstandelijke waarneemster, extreem berekenend en raadselachtig.

Veel grote regisseurs verliezen op hoge leeftijd hun artistieke potentie. Hoe weet u die vast te houden?

Dat komt waarschijnlijk doordat ik nog steeds erg gedreven ben. Zowel in mijn werk als privé. En of je er nou om lacht of niet, ik krijg nog steeds veel energie van mijn werk. Dat is maar goed ook, want de draaidagen voor een avondvullende speelfilm matten je behoorlijk af. Dat gezegd hebbende, is angst mijn grootste inspiratiebron.

Turks Fruit werd in de jaren zeventig als pornografisch gezien. Ging het u toen puur om de sex?

Sex is voor mij altijd een sterke drijfveer geweest. Artistiek, maar ook privé. Bovendien had ik, in tegenstelling tot leeftijdgenoten, geen angst voor sex. Niet voor sex in een film en ook zéker niet voor sex met een mooie vrouw in mijn bed, haha. Dat is toch het meest natuurlijke op de wereld! De natuur heeft alles zo ingericht dat een man een vrouw zoekt die hij wil penetreren. Ik heb veel seksrelaties met vrouwen gehad in mijn leven, dat heeft me altijd geïnspireerd.

De beruchte scène uit Basic Instinct, waarin Sharon Stone de benen over elkaar slaat, is de meest besproken scène uit de filmgeschiedenis. Klopt dat?

Dit is het begin van het interview met Paul Verhoeven. Lees dit artikel en meer in de Playboy die nu in de winkel ligt. Hij is ook hier te verkrijgen, of op Blendle(€). Wil je het blad iedere maand op de mat hebben liggen? Neem dan een abonnement.