Goed nieuws: volgens wetenschappers maakt wijnproeven je superslim

Krijg je wel eens te horen dat je misschien toch wel wat veel drinkt? Kent iedere Franse druivenboer je bij naam? Of adv...

Krijg je wel eens te horen dat je misschien toch wel wat veel drinkt? Kent iedere Franse druivenboer je bij naam? Of adviseer jij je slijter over de nieuwste trends in wijnland, in plaats van andersom? Dan ben je hartstikke goed bezig! Dikke kans namelijk dat al dat proeven van alcoholisch druivensap je een hoger IQ heeft gegeven.

Lees ook: World Whiskies Awards 2017: dit zijn de beste whisky’s ter wereld

In principe is het doel van een wijnproeverij niet om dronken te worden. Technisch gezien is de bedoeling dat je allerlei bijzondere smaken, aroma's, noten en nuances in verschillende soorten wijn proeft en pretentieuze dingen zegt als: 'Nou nou, 2011 was een goed jaar' of 'ik proef duidelijk een houtachtige hint in deze merlot, hij heeft zeker in een vat van eiken gerijpt?' Toch wil dat niet zeggen dat je niet helemaal kachel kunt worden van een avondje ruiken, walsen en slurpen.

Hier is in ieder geval het goede nieuws: het proeven van wijn maakt je slimmer, volgens een neurowetenschapper van Yale. Gordon Shepherd zegt dat in zijn boek Neuroenologie: Hoe het brein wijn proeft. Hoeveel Sauvignon meneer Shepherd zelf 'proefde' als research voor het boek, vermeldt hij er niet bij. Volgens de wetenschapper stimuleert het proeven van wijn de hersenen meer dan het luisteren naar muziek of het oplossen van wiskundige problemen. HA.

Volgens Shepherd wordt er een hele zwerm aan impulsen afgevuurd in je hersenen vanaf het moment dat de fles in beeld komt. 'Je bent continu bezig met het verwerken van de informatie: het proeven en definiëren van smaken, het ontdekken van patronen, herinneringen, emoties en plezier,' zegt Gordon Shepherd. Het is best wel wat om te claimen dat wijn beter is dan wiskunde, maar wij geloven het graag en trekken er nog eentje open. Proost!