De tragiek van Tiger Woods

Tiger Woods werd in mei gedrogeerd aangehouden door de politie. Het is de zoveelste uitglijder van de 41-jarige golflege...

Tiger Woods werd in mei gedrogeerd aangehouden door de politie. Het is de zoveelste uitglijder van de 41-jarige golflegende, maar hij is zéker geen uitzondering. Geldingsdrang en enorme druk hebben nu eenmaal een uitlaatklep nodig. ‘Topsport vergt extreem gedrag. Dat manifesteert zich vaak ook buiten de sport.’

Lees ook: Michelle Rodriquez stopt met Fast and Furious indien vrouwen niet meer aandacht krijgen

Het is nu al de meest geruchtmakende ‘mugshot’ van 2017: de foto van Tiger Woods die op 29 mei werd gemaakt voor het archief van de politie van Palm Beach County in Florida. Het kiekje van de eerste sportmiljardair ooit, die een nachtje in de politiecel moest doorbrengen op verdenking van rijden onder invloed, ging direct wereldwijd viraal op social media. Geen wonder, want zowel sportfans als paparazzi-volgers raken er niet over uitgepraat. Is het golffenomeen van weleer na alle ups en downs in zijn leven nu echt het spoor bijster? De politiefoto van een glazig in de lens starende Woods met vlasbaardje, dikke wallen onder de ogen en een pafferig gezicht doet het ergste vermoeden.

Hoe valt deze mugshot te rijmen met de door Woods verspreide berichten van een profgolfer die serieus en gedreven werkt aan zijn rentree? Gelukkig biedt het politierapport enige houvast. Ja, hij werd inderdaad die vroege maandagochtend meegenomen naar het politiebureau omdat hij een benevelde indruk maakte en zodanig verward overkwam dat hij aanwijzingen van de politie niet meer kon volgen. Kort daarvoor moest Woods wakker gemaakt worden door de politie nadat hij aan de kant van de openbare weg slapend werd aangetroffen in zijn auto met een draaiende motor en knipperend voorlicht. En ja, hij werd die nacht enkele uren in de cel gezet op verdenking van rijden onder invloed, maar uit een blaastest bleek dat Woods geen druppel alcohol genuttigd had.

Drugs had hij ook niet gebruikt, haastte Woods zich de volgende dag te zeggen in een persverklaring. Zijn warrige gedrag was een ‘onverwachte reactie’ op voorgeschreven medicijnen, die moeten helpen tegen de pijn van zijn geprangde sportlichaam op leeftijd. Woods wordt al jaren geplaagd door ernstige blessures en heeft al drie rugoperaties moeten ondergaan.

Lees de rest van het interview op Blendle of in de Playboy die nu in de winkel ligt en hier verkrijgbaar is.