Mannen behoeden elkaar niet voor een foute onenightstand (vrouwen wel)

Ben jij ooit wakker geworden naast een dame die je niet herkende? Velen van ons gaan na een borreltje te veel misschien...

Ben jij ooit wakker geworden naast een dame die je niet herkende? Velen van ons gaan na een borreltje te veel misschien te makkelijk achter die ene dame op de dansvloer aan en zo nu en dan eindigen we dan in een onbekende slaapkamer op een onbekende locatie. Natuurlijk gebeurt het dan ook dat je overrompeld wordt door een gevoel van spijt en niet alleen door het geklop van je hoofd dankzij de beukende kater. Voor vrouwen geldt uiteraard hetzelfde, een borrel kan je soms vreemde besluiten laten nemen. Helpen we elkaar eigenlijk wel? Behoeden we elkaar binnen onze vriendengroepen voor een foute beslissing en een onenightstand waarvan we vast en zeker spijt krijgen?

Lees ook: Om deze redenen moet je vaker sex in een hotel hebben

Het antwoord? Nee. We helpen elkaar volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in de Archives of Sexual Behavior niet echt. Wij mannen tenminste. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen elkaar wel behoeden voor foute beslissingen en dat mannen hun vrouwelijke vrienden een slippertje eveneens uit het hoofd proberen te praten, ook vrouwen helpen hun mannelijke vrienden maar wanneer je kijkt naar mannen onder elkaar laten we ons maar wat graag aan ons lot over.

Tijdens het onderzoek vulden 1270 participanten met een gemiddelde leeftijd van twintig een vragenlijst in. Tijdens het onderzoek werden vier hypothetische situaties geschetst. In alle situaties betreft het een vrijdagavond tijdens een feest. Een van je vrienden besluit dronken om naar huis te gaan met iemand van het andere geslacht, jij weet dat dit geen goed idee is. Tot zover waren de situaties identiek maar het verschil was dat in situatie één de vriend een dronken man was, in situatie twee een nuchtere man, in situatie drie een dronken vrouw en in situatie vier een nuchtere vrouw. De vragenlijst ging op deze situaties in en vroeg onder andere naar de houding van de participant ten opzichte van de situatie. Geloof het of niet maar vragenlijsten aan de hand van hypothetische situaties zijn bijzonder betrouwbaar gebleken.

Afijn, uit de resultaten bleek dat vrouwen eerder tussen beide komen en de vriend of vriendin proberen te beschermen tegen een verkeerde beslissing, meer bij vrouwelijke vrienden dan bij mannelijke vrienden overigens. Mannen daarentegen komen niet snel tussenbeide, dat gezegd hebbende komen ze wel eerder voor vrouwelijke vrienden dan voor mannelijke vrienden op. Mannen onder elkaar laten elkaar dus met een gerust hart in het duister vertrekken met een vrouw waarvan ze zeker weten dat hun maat daar de volgende dag spijt van zou krijgen. Goed om te weten. In de toekomst wil men nog onderzoek doen met echte dronken studenten om vergelijkbare situaties te observeren. Waar kunnen we ons opgeven?