Zes tips om jouw slaapritme na de zomer terug te krijgen

September is begonnen: het weer wordt slechter, de avonden van het buitenborrelen en terrasjes pakken worden minder. Je...

September is begonnen: het weer wordt slechter, de avonden van het buitenborrelen en terrasjes pakken worden minder. Je moet uit de vakantievibe en terug naar je ‘echte’ leven, waar je wel een fatsoenlijk slaapritme hebt.

Lees ook: Waarom genderswappen in Hollywood omwille van diversiteit een vreselijk slecht idee is

Maar goed de overstap van ‘om 6 uur gaan slapen in je vakantie’ tot ‘de wekker die om 7 uur in de ochtend gaat’ is toch redelijk groot. Wij op de redactie merken er alles van, dus gunnen jullie wat tips om je oude slaapritme weer op te pakken:

1. Beperk de cafeïne-inname na 16:00

Vrij logisch, maar wat vaak vergeten wordt is dat effecten van cafeïne maximaal vijf tot tien uur actief blijven in je lichaam. Dus bewaar dat kopje koffie voor de ochtend erna, mocht het slapen toch niet goed gelukt zijn.

2. Leg je telefoon weg

Dat het blauwe licht van televisie- en telefoonschermen slecht is voor je melatonine-niveau - en daarop op het in slaap kunnen vallen – weten we stiekem allemaal wel, maar wij weten net zo goed als jij hoe verleidelijk al die apparaten zijn. Het slimste is om ’s nachts je wi-fi uit te zetten, zodat je niet alsnog in de verleiding komt om op berichten te reageren. Ook kan je ervoor kiezen je telefoon aan de andere kant van de kamer te leggen en te gebruiken als wekker. Zo kom je de dag erna ook weer makkelijker je bed uit.

3. Zorg voor fel licht in de ochtend

Iedereen kent de overpriced wake up lights wekkers wel, maar je kan er ook gewoon voor kiezen om je gordijnen open te laten. Zo word je de dag erna rustig wakker van het daglicht in plaats van in één ruk van je wekker. Wel adviseren we je die wekker alsnog te zetten, want daglicht is ook weer geen garantie voor wakker worden.

4. Bouw ’s avonds de lichten af

In een fel verlichte kamer word je natuurlijk minder snel moe dan in een kamer met ‘doffe lampen’. Ga voor sfeerverlichting, steek wat kaarsjes aan en dat levert je misschien nog wat leuks op mocht je niet alleen slapen.

5. Sex voor een goede nachtrust

Het laat de spanning van een drukke dag verdwijnen en zorgt ervoor dat je lichaam slaapverwekkende hormonen aanmaakt, waardoor je beter kunt ontspannen. Tijdens een orgasme komt namelijk vijf keer de normale hoeveelheid van het knuffelhormoon oxytocine vrij, waardoor je tot rust komt. Dus mocht je alleen wonen of slapen, kan je altijd nog gaan ‘doe-het-zelven’.

6. Wees consistent

De oplossing voor je slaapritme krijgen en vasthouden is toch wel het consequent volhouden. Probeer in het weekend dan ook niet tot de middag in je bed te blijven liggen, want dan heb je zondag weer problemen met op tijd te kunnen gaan slapen. Dus kater uit op de bank en strompel ’s avonds weer op tijd naar je bed.