Distilleerders maken nu binnen een paar weken tien jaar oude whisky

De vraag naar whisky is te groot. Deze distilleerders hebben technieken gevonden waarmee ze binnen enkele weken een tien jaar oude whisky hebben.

whisky verouderen

Als we een superkracht mochten kiezen dan zou het de macht over tijd zijn. Alles moet sneller want we hebben te veel te doen en te weinig tijd. Ook whisky moet steeds sneller klaar zijn want welke millennial heeft tegenwoordig nog het geduld om tien jaar op een fles te wachten? Daarnaast raakt de whisky op dus distilleerders moeten hard aan de bak om aan de vraag te kunnen voldoen. 

backlink(208359)

Geef ons maar een op eikenhout gerijpte klassieke whisky, helaas is daar niet zo veel van dus de heren en dames achter het bruine goud zoeken naar manieren om het verouderingsproces te bevorderen of te simuleren. Bij Cleveland Whiskey verouderen ze de whisky bijvoorbeeld door het in roestvrijstalen tanks onder zeer hoge druk te bewaren. Ze mengen het goedje dan met verschillende soorten hout om de houtsmaak zo snel mogelijk in de drank rond te pompen. Normaal trekt het hout gedurende de jaren op natuurlijke wijze in de whisky. 

Bij Highspire Whiskey wordt de whisky in wijnvaten bewaard, hier worden vervolgens houtsnippers aan toegevoegd, op deze manier kunnen ze de whisky binnen vier maanden bottelen. Bij Tuthilltown Spirits gaan ze voor experimenten met geluidsgolven. Met muziek proberen ze de whisky te laten vibreren om het verouderingsproces een handje te helpen. Daarnaast zetten verscheidene distilleerderijen met chemische experimenten alles op alles om de drank zo snel mogelijk zo oud mogelijk te maken.

Er is een klein probleem echter, wettelijk mag je whisky pas whisky noemen wanneer het minimaal twee jaar oud is en dat is dus niet het geval. Zodoende hebben we het hier dus helemaal niet over whisky maar over een imitatiedrankje dat bijna whisky is. We hopen dat we door het gebrekkige aanbod en de groeiende vraag in de toekomst niet genoodzaakt zijn om dit te drinken. Alhoewel, we hebben geen idee hoe het smaakt dus misschien valt het allemaal wel mee. 

Bron: D'Marge