Kater? Deze drankjes had je beter kunnen drinken

De feestdagen staan al bijna voor de deur en om die eindeloze etentjes met de schoonfamilie door te komen kan een alcoholisch drankje geen kwaad. Wij helpen je de juiste keuze te maken.

alcohol

Laten maar meteen met de deur in huis vallen, de drie ergste drankjes - als in, kater-bevorderend - zijn: rode wijn, whisky en brandy. 

@backlink(208429)

Hoewel alle alcoholische drankjes ethanol bevatten, wat door de lever en je hersenen op dezelfde manier worden afgebroken, komt je kater door de extra toegevoegde ingrediënten in je alcoholische versnaperingen, zoals bijvoorbeeld suiker. 

Yoko Inoue, gespecialiseerd in holistisch eten, geeft aan welk drankje - volgens de wetenschap - je het minst snel een kater zal bezorgen: 'Wodka heeft de minste kater-oorzaak-symptomen, daar zitten vooral zuivere stoffen in, in vergelijking met de donkere drankjes als scotch en whiskey.'

Ook geeft ze aan dat we beter af en toe een glaasje kunnen nemen, om onze lever te verassen met wat anders dan de alcoholische bodem. Het is niet zo dat de drie boosdoeners in het begin de enige waren, ook worden champagne, cava, prosecco of andere drankjes waar bubbels in zitten afgeraden. 

Volgens de professionals is het aan te raden om brocolli, boerenkool, citroen, kurkuma en rode kool te eten als je the day after tegen je kater aan het vechten bent, maar ook wij weten dat je dan veel meer zin hebt in een vette hap van de afhaalchinees of snackbar om de hoek.