De waarheid is, gelukkig, wat genuanceerder dan dat. Vooropgesteld verschillen mannen en vrouwen enorm als het aankomt op gezondheid. Lichamelijk zitten ze anders in elkaar uiteraard, daarnaast zijn er mentaal grote verschillen. Hoe er naar mannen gekeken wordt, is ook een factor.
Cultuur speelt hierin een grote rol. Wordt een vrouw met psychische klachten echt makkelijker geaccepteerd dan een man met dezelfde zware last? Of is dit aangeleerd gedrag en is het hoog tijd om hier een stokje voor te steken?
Het lijf
Hoewel het vrouwenlichaam vaak wat meer zorg nodig heeft, zwangerschapsklachten zijn immers echt aan de vrouw voorbehouden, zijn het vooral de hormonen die zorgen voor de verschillen in een mannen- en vrouwenlijf. Oestrogeen versus testosteron. Vrouwen hebben vaker mede hierdoor vaker last van auto-immuunziekten, als ze wat ouder worden neemt dit flink toe.
Mannen daarentegen krijgen vaker te maken met hart- en vaatziekten, dit begint al op jongere leeftijd. Dit heeft deels te maken met het lichaam, de mannelijke hormonen, maar ook met lifestyle keuzes die voor mannen vaak anders zijn dan voor vrouwen. Roken, het overmatig drinken van alcohol, allemaal keuzes die je gezondheid (en je vruchtbaarheid) niet helpen.
Mentale verschillen
Tijdens het kijken van een film is het je vast al eens opgevallen, maar de emoties van een vrouw doen meer dan alleen huilen bij een happy end. Doordat ze gemakkelijker bij hun gevoelens en emoties kunnen, is het eenvoudiger om te praten over klachten en gezondheidsproblemen die ze hebben.
Ze gaan hierdoor sneller naar de huisarts, zowel bij lichamelijke problemen als bij psychische klachten. Dit werkt bij mannen echt anders. Er lijkt een drempel voor een arts bezoek te liggen waar mannen niet zo snel overheen stappen. En hoewel psychische klachten net zo vaak voorkomen bij mannen, worden ze minder snel herkend.
Van kinds af aan
Het verschil begint op de basisschool al. Een verdrietig meisje trekt zich terug en huilt, waardoor de leerkracht te hulp schiet en troost biedt. Een verdrietige jongen gooit uit frustratie een pennenbak door de klas en wordt naar de gang gestuurd. Deze verschillen blijven ons hele leven bestaan. En als je al van jongs af aan leert dat je ‘niet zo vervelend moet doen’ als je je ellendig voelt, komt een doktersbezoek gewoon niet bij je op.
Cultuurverandering
Ook cultuur is flink van invloed op hoe mannen omgaan met hun gezondheid. Ouderwetse opvattingen over mannelijkheid zorgen dat mannen minder snel hulp zoeken en helaas zijn het niet enkel de ouderen die hier zo over denken. Influencers als Andrew Tate doen er nog een schepje bovenop. Sterk, stoer en zelfredzaam moet je zijn en gezondheid is iets dat je moet afdwingen.
Een serieuze verandering in deze opvatting is nodig om mannen aan te moedigen hun gezondheid serieus te nemen, ook als het om mentale gezondheid gaat. Goed nadenken over de zorgbehoeftes die je nodig hebt en je zorgverzekering hierop aanpassen.
Daarnaast kunnen mannen hun leefomstandigheden verbeteren. Iets vaker de auto laten staan en op de fiets boodschappen doen, bijvoorbeeld. Of wat minder alcohol drinken en gezondere eetpatronen ontwikkelen. En niet te vergeten: wat vaker naar de gym gaan. Dan zijn we straks allemaal het sterkste geslacht.
- Unsplash