Omstreden Playboy met daarin twee VVD'ers duikt op in Nationaal Archief

Laat het maar aan Playboy over om de gemoederen flink bezig te houden, zélfs jaren na dato.

Omstreden Playboy met daarin twee VVD'ers duikt op in Nationaal Archief

In 1986 besloten twee VVD'ers uit de kleren te gaan voor ons mooie blad. Het leverde een storm aan verontwaardigde reacties op, iets wat de desbetreffende politici zelf totaal niet hadden verwacht.

Vrijmoedig Vrijend Duo

Arnoud Cevaal (toen 37) en zijn vriendin Lorette Welter (toen 30) waren in 1986 beiden actief voor de VVD, én hadden een relatie met elkaar. Cevaal stond op de kieslijsten en Welter werkte voor een Kamerlid. Ze voerden samen campagne voor de VVD, en besloten dat een Playboy-shoot geen kwaad kon in een ruimdenkend land als Nederland. Of zoals Cevaal zelf zei in het begeleidende interview: "Ach, Nijpels (Ed Nijpels, de toenmalige partijleider van de VVD) is zelf ook niet schuw van publiciteit."

Pikante foto's

Het liep echter even anders. Het duo was te bewonderen in een pikante, doch smaakvolle (lees: wat je van ons gewend bent) fotoshoot, iets wat bij de VVD-stemmer totaal in het verkeerde keelgat schoot. De eerste foto werd gemaakt in de Tweede Kamer, waarbij Cevaal in een groen bankje zit en zijn hand op het in een kokerrok en jarretel gestoken dijbeen van Welter legt. De foto's erna zien we het duo zonder kleding, op satijnen lakens, in bad en onder de douche.

'Obscene afbeeldingen', aldus een boze VVD'er. Vooral de foto waarop Cevaal de tepel van Welter liefkoost, houdt de gemoederen flink bezig: 'Pure pornografie!'. Het duo wordt een VPRO- of VARA-mentaliteit verweten, en 'schaadt de belangen van hun werkgever.'

Boze brieven

Nederland zou Nederland niet zijn als men daar niet lekker over ging zitten klagen, dus ontving de VVD stapels boze brieven van geschoffeerde VVD-stemmers. Opvallend: de meeste brieven komen van mannen, die laten weten dat 'zij en hun vrouw' bij de komende verkiezingen géén VVD zouden stemmen. 

Nu heeft het Nationaal Archief deze Playboy en de daaropvolgende boze brieven opgenomen, én openbaar gemaakt. En zo houdt Playboy meer dan 30 jaar na dato de gemoederen nog steeds bezig. Graag gedaan.

Humor
  • Playboy