Met zijn 25 jaar is hij verantwoordelijk voor een gigantisch erfgoed: Cooper Hefner, de jongste zoon van Playboyoprichter Hugh, praat over de toekomst van het blad, de terugkeer naar naakt en waarom ook mannen zich kunnen inzetten voor vrouwenrechten.
De Amerikaanse Playboy deed het een jaar zonder naaktfotografie. Het eerste wat jij deed toen je aan het roer kwam, was het naakt weer in het blad zetten. Waarom?
Het gaat om onze identiteit. We waren uit het oog verloren wat we 63 jaar lang waren: een seksueel liberaal, progressief, uitdagend merk met een relevante boodschap. Na de seksuele revolutie in de jaren zestig en zeventig dachten we dat die strijd gestreden was. Maar ik besefte dat het eruit halen van naakt een indicatie was van dat die strijd nog steeds actueel is. Dus toen ik als chief creative officer werd aangesteld, was dat het eerste wat ik wilde claimen: dat we een merk zijn dat sex viert op een geraffineerde wijze.
Je verloofde is actrice Scarlett Byrne. Ze ging uit de kleren voor Playboy. Kostte het veel moeite om haar om te praten?
Ze is mijn verloofde, dus is ze deel van het Playboy-verhaal. En ze is overduidelijk comfortabel met seksualiteit en seksuele uitingen. Ik kan me het gesprek nog herinneren, ze sprong meteen op en was enthousiast over het idee. Ze is een groot fan van het merk.
Lees ook: De dubbele moraal - volgens actrice en Hugh Hefner's schoondochter Scarlett Byrne
Wordt Playboy politieker en gaat het meer de confrontatie aan?
Playboy is altijd politiek geweest. Kijk alleen al naar de interviews. In de jaren zestig behandelde Playboy al burgerrechten en seksuele waarden. Die onderwerpen zijn alleen politiek omdat mensen ze politiek máken. Is homohuwelijk politiek? Tuurlijk. Maar is het dat écht? Nee. Het is iets wat iemand wil doen achter gesloten deuren thuis. Gaat ons dat iets aan? Nee. Moeten we een vrijer gedachtegoed omtrent sex promoten waardoor mensen niet het idee hebben dat iemand ze erop afrekent? Absoluut. Daarom vind ik dat Playboy de plicht heeft om daarover te praten.
Beschouw jij jezelf als een feminist?
Ja. Al heb ik een beetje moeite met die term, omdat het zoveel verschillende betekenissen heeft voor verschillende generaties. De eerste golf van feminisme in Amerika was voor het vrouwelijk stemrecht. Daar sta ik volledig achter. In de jaren zestig en zeventig was er een tweede golf, die ook voor vrouwenrechten was, maar zich ook tegen Playboy keerde. En tegen sex. Met dat soort feminisme kan ik niks. Vrijheid van keuze is het krachtigste ding ooit. Seksuele expressie is iets wat gevierd moet worden, niet iets pervers. Als feministen Playboy als vijand zien, dan is dat ridicuul. Maar ik denk dat er nu een derde golf gaande is met jonge vrouwen die het begrip feminisme willen herdefiniëren. Vrouwen als Emma Watson, die erg comfortabel zijn met hun seksualiteit. Dus ja, ik ben 100 procent feminist, maar ook duidelijk over wat dat inhoudt.
Je bent twee jaar verloofd. Zijn mannen gemaakt voor monogamie?
Ik geloof niet dat mensen de rest van hun leven met één persoon kunnen zijn. Hoe dat zich ontwikkelt, daar zijn Scarlett en ik erg open over tegen elkaar. Wat ik wel weet, is dat ik zeker ben dat ik bij haar wil zijn. Daarom zijn we verloofd.
Lees het hele interview op Blendle en in de Playboy die nu in de winkel ligt.