De voordelen van een wijnklimaatkast

Wat is een wijnklimaatkast eigenlijk? En waar is het goed voor? En wat is het verschil met een wijnkoeler? Dat gaan we je uitleggen.

De voordelen van een wijnklimaatkast

Wijnklimaatkast

Wie een wijnliefhebber is weet: goede wijn wordt beter met de jaren. Maar, dan moet je die wijn wel op de juiste manier bewaren. En aangezien niet ieder huis is uitgerust met een wijnkelder (was het maar zo'n feest), is er inmiddels een andere oplossing ontwikkeld: de wijnklimaatkast. Maar wat doet zo'n wijnklimaatkast nou eigenlijk? En welke voordelen kleven er aan?

De juiste temperatuur

De meeste 'bewaarwijnen' gedijen het beste in een constante temperatuur tussen de 10 en 18 graden. Iets wat prima te realiseren is wanneer er een wijnkelder onder je Franse chateau zit, maar in de keuken van een gemiddeld Nederlands huis wordt dat een tikkie lastiger. Een wijnklimaatkast biedt dan uitkomst. Die kan je namelijk op iedere gewenste temperatuur instellen, zodat je wijn altijd op een constante temperatuur bewaard wordt.

Luchtvochtigheid

In een wijnklimaatkast is het ook mogelijk om de luchtvochtigheid in te stellen. Ik hoor u namelijk denken: ja, alles leuk en aardig, maar dan kan ik toch ook gewoon een normale koelkast op een bepaalde temperatuur instellen en m'n wijn daarin bewaren? Dat kan, maar een koelkast is niet bedoeld om wijn in te bewaren. Die is bedoeld om eten vers te houden. In een wijnklimaatkast kan een hogere luchtvochtigheid ingesteld worden, die ervoor zorgt dat de wijn beter rijpt.

Verschillende kamers

En dan nu de allermooiste functie: u kunt een wijnklimaatkast met diverse 'kamers' kiezen. Op die manier kunt u in de wijnklimaatkast meerdere 'zones' van verschillende temperaturen instellen. Op die manier bewaard u bijvoorbeeld uw rode wijn op een temperatuur van 16 graden, maar heeft u in een andere zone wel alvast wat flessen champagne gekoeld liggen, zodat ze direct gedronken kunnen worden. Ideaal!

Goodlife
  • Amy Chen on Unsplash