Singer-songwriter Jeangu Macrooy is al sinds zijn 13e geobsedeerd door muziek. In thuisland Suriname begon hij samen met zijn tweelingbroer Xillan de band Between Towers. In 2014 verhuisde Macrooy naar Nederland en nog geen anderhalf jaar later brak hij landelijk door met de single Gold, de aftrap van een succesvolle carrière. Door de pandemie kwam hij twee jaar achter elkaar uit voor Nederland tijdens het Eurovisiesongfestival, een ervaring die hij zelf omschrijft als 'intens'. Nu mag Jeangu in de huid kruipen van niemand minder dan Jezus voor de musical Jesus Christ Superstar.
Of hij kan tippen aan de wereldberoemde timmerman? "Weinigen van ons komen in de buurt bij wat hij praktiseerde en belichaamde, maar het is een mooi streven," vertelt Macrooy aan Playboy. "Het voelt als een grote eer dat ik vanaf januari de rol van Jezus speel in de musical Jesus Christ Superstar."
Lekker gewoon gebleven
Maar Jeangu laat de rol van de Messiah en de roem niet naar zijn hoofd stijgen. "Ik hoef niet over the top te vertellen wat ik allemaal heb bereikt ... Het gevaar is dat mensen je dan alleen maar leuk of interessant gaan vinden vanwege het werk dat je doet. Ik wil dat mensen me leuk en interessant vinden om mijn persoonlijkheid." Ondanks al die bescheidenheid bestempelt Macrooy zichzelf wel als succesvol: "Als tiener was ik heel erg bezig om mijn creatieve geest te ontwikkelen, omdat ik wist: ik wil artiest worden. Dat is me gelukt, wat niet iedereen kan zeggen."
Toch zijn beroemdheden ook net mensen met twijfels en angsten. Al zijn die van Jeangu Macrooy misschien toch iets minder mainstream dan die van de rest van de bevolking. Waar Jeangu bang voor is? De singer-songwriter heeft een angst voor vlinders. Hij noemt de onschuldige, kleurrijke diertjes "vliegende spinnen met een roltong waarmee ze niet alleen nectar maar ook oogvocht van vogels kunnen opdrinken."
Achteraf denk ik: had maar wat meer ruimte genomen. Ik had het mezelf gegund om iets meer voor mezelf op te komen.’
De keerzijde van roem
De 29-jarige zanger heeft in de afgelopen jaren flink geworsteld met zijn mentale gezondheid. Toen hij vijfentwintig was, op het moment van zijn doorbraak, zat hij tegen een burn-out aan: "Ik brak door en stampte maar door, zonder pauze. Dat is ook logisch, als je net begint en er allemaal mogelijkheden op je pad komen. Je bent jong en je pakt alles aan, wat mijn carrière ook heeft geholpen." Een harde les om te leren maar voor Macrooy zeker een waardevolle: "Ik ben veel beter voor mezelf gaan zorgen. Als ik nu moe ben, pak ik gewoon mijn rust."
Of Macrooy ook spijt heeft van de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt? Als tiener was hij, zoals hij zelf omschrijft, "verlegen en ontzettend bescheiden". Voeg daar onderdrukking van zijn seksualiteit aan toe en het resultaat is een "behoorlijke introvert" die het liefst wilde verdwijnen: "Ik wist mezelf geen houding te geven en durfde niet echt mezelf te zijn." Zijn advies aan zijn jongere zelf: "Achteraf denk ik: had maar wat meer ruimte genomen. Ik had het mezelf gegund om iets meer voor mezelf op te komen."
Benieuwd naar het hele interview met Jeangu Macrooy? Je leest erover in de nieuwste Playboy. Vanaf morgen in de winkel.
- Fleur Baxmeier
- Rinse Fokkema