Gelukkig is er nog veel meer nieuws te ontdekken als je eens kijkt naar het Amerikaanse aanbod. In Amerika is het aanbod zo’n vier keer groter dan hier, met ruim 15.000 films en series. Een VPN kan je helpen om ook het buitenlandse streamingaanbod te kunnen zien.
Hoe werkt het?
Wanneer een gebruiker verbinding maakt met een streamingdienst als Netflix, Disney+ of Hulu, controleert deze het IP-adres. Aan de hand van het IP-adres is te zien waar vandaan iemand verbindt. Is dat in Nederland, dan krijgt de gebruiker het Nederlandse aanbod te zien. Dat heeft alleen wel wat nadelen: zo is het aanbod bijvoorbeeld beperkt. Dat komt vaak door de auteursrechten. Streamingdiensten hebben wel de rechten om in Amerika bepaalde films en series te tonen, maar niet in Europa of specifiek niet in Nederland.
Een VPN gebruiken is volstrekt legaal. Het enige dat je hoeft te doen is een VPN-abonnement af te sluiten en het bijbehorende programma of de bijbehorende app te installeren. Je kiest dan je gewenste locatie en zet de app aan. Surf naar de site van de streamingdienst, en je kunt het buitenlandse aanbod streamen.
Een groter aanbod en eerlijkere prijzen
Waarom zou je een VPN gebruiken? Voornamelijk vanwege het veel uitgebreidere aanbod dus. Het aanbod is in Amerika en in andere landen vaak veel groter dan in Nederland. Films en series die we in Nederland niet kunnen zien, worden daar gewoon getoond.
Er is ook nog een andere belangrijke reden: Netflix bijvoorbeeld kost overal rond de 10 euro. Of je je nu in Amerika of in Nederland bevindt. Maar voor diezelfde prijs mogen Amerikanen meer films en series kijken dan Nederlanders. Niet echt eerlijk. Met een VPN kun je net zoveel zien als mensen die toevallig in de VS wonen.
Een VPN kiezen
Online zijn talloze VPN-programma’s te vinden. Hoewel het verleidelijk is om gratis VPN’s te gebruiken, zijn ze niet aan te raden. Gratis VPN’s houden namelijk vaak persoonlijke gegevens bij van hun gebruikers (zoals wat ze met de verbinding doen en waar ze vandaan komen). Ook doen ze vaak aan profiling: erachter komen wie er kijkt (gender, leeftijd, et cetera). Die gegevens worden verkocht aan adverteerders en marketingbureaus. En dan nog de praktische bezwaren: gratis VPN’s hanteren vaak een datalimiet en zijn veel te traag om films en series te kunnen kijken zonder haperingen.
Betaalde VPN’s zijn dus aan te raden. Wees niet bang een miskoop te doen: bij veel aanbieders kun je eerst een bepaalde tijd (vaak 30 dagen) de verbinding uitproberen. Zo kom je erachter of de aanbieder bij jouw wensen past. Het installeren van de VPN is simpel: gewoon via een installatieprogramma op je laptop of computer, en via een app op de tablet of smartphone. Daarna start je de app van je favoriete streamingdienst op. Je ziet direct dat het aanbod verandert: er valt meer te kiezen. Zo kun je snel en eenvoudig nieuwe buitenlandse series ontdekken.
- Pexels