Bart Chabot: ‘Ik heb volkomen schijt aan cancel culture’

Bart Chabot is 66 en zijn gezondheid is misschien niet meer wat het ooit geweest is, maar hij schrijft er nog op los. De opgewekte auteur zit middenin een serie over zijn eigen leven en deze maand verschijnt er een heruitgave van de vierdelige biografie die hij schreef over Herman Brood. Samen groeiden ze op in een tijd waarin individuele vrijheid het grootste goed was. 

Bart Chabot: ‘Ik heb volkomen schijt aan cancel culture’

“Je had een soort onbevangenheid, een soort onschuld, die nu niet meer bestaat”, vertelt Chabot. “Om een voorbeeld te geven: Herman had soms de gewoonte om met een revolver uit het bovenraam van een trein te schieten. Ik zie nog de gigantische lichtflitsen voor me, alsof er een lichtkogel werd afgevuurd! Zoiets moet je nu eens doen. Je krijgt geen vermaning van Bromsnor, nee, je hebt meteen een tot de tanden bewapend arrestatieteam achter je aan. “

Bestel de laatste editie

Wokeness en cancel culture

Die tijden zijn volgens Chabot inmiddels wel achter ons. Volgens hem luidden de aanslagen op de Twin Towers en de moorden op Pim Forytuyn en Theo van Gogh een nieuwe tijd in. Een tijd van politieke correctheid en cancel culture, waar Chabot bij het schrijven niets van wil weten: “Ik heb daar volkomen schijt aan. Kijk, daarmee raak je natuurlijk aan een wezenlijk punt van het schrijverschap, of meer algemeen: van het kunstenaarschap. Op het moment dat je niet meer schrijft wat je wilt schrijven omdat je bang bent om daarop afgerekend te worden, dan is het einde zoek. We leven in een tijd van doffe braafheid. Men is bang om iemand tegen de schenen te schoppen. Ik had misschien dingen kunnen schrijven die politiek-correcter waren, maar daar heb ik geen boodschap aan.”

Ook voor mensen die hun ogen sluiten voor de fouten van het verleden kan de schrijver weinig begrip oproepen: “Je hebt genoeg mensen die het verleden willen retoucheren, die bijvoorbeeld vinden dat er geen verwijzingen gemaakt mogen worden naar iemand als Jan Pieterszoon Coen, dat er een andere naam bedacht moet worden voor de Coentunnel. Ik ga daar niet in mee. Ik moet bij zulke mensen altijd denken aan Stalin, die zijn oude maat Trotski op een gegeven moment van alle foto’s liet verwijderen. Je dient je juist bewust te zijn van je verleden.” Volgens Chabot maakt al dat uitgummen uiteindelijk toch geen verschil. Zoals hij het zegt: “Dingen zijn gebeurd zoals ze zijn gebeurd.”

In de nieuwste editie van Playboy vertelt Bart Chabot over zijn avonturen in de rock-'n-roll, zijn drang om nergens bij te willen horen en schrijven in tijden van wokeness. Ook vertelt de schrijver over de punkbeweging, dood, drugs en het belang van vriendschap. De nieuwste Playboy ligt vanaf vandaag in de winkel en is te bestellen via Tijdschrift.land.

Interviews
  • Nick Muller
  • Bruno Press