Özcan Akyol: 'Het is niet echt prettig werken met mij'

Zijn onvermogen tot menselijk contact staat Özcan Akyol (37) enorm in de weg bij zijn tv-programma’s, want het is niet echt prettig werken met hem. ‘Dat hoorde ik laatst ook weer op een paar evaluaties. Mensen vinden dat ik vaak te negatief ben, en te kritisch. Ik denk dat ze daar gelijk in hebben', vertelt hij in de nieuwste Playboy.

Özcan Akyol

Met een hoge productie aan columns, boeken, podcasts en tv-programma's is te stellen dat Akyol geen sociaal leven heeft. Iets wat hij beaamt. Zo geeft hij toe dat hij of thuis is bij zijn gezin of aan het werk is. Of hij dan echt niks anders doet? "Nee, echt niet", vertelt hij aan Playboy.

"Ik heb weinig contact met mensen en doe nooit iets sociaals: ik ga niet met vrienden naar het café, naar het voetbalstadion of op citytrip. Als je mijn gezin niet meetelt, dan ben ik altijd in mijn eentje. In de auto, bij lezingen, op draaidagen."

Onvermogen tot menselijk contact

Akyol laat weten dat hij dan ook écht het liefst in zijn eentje werkt. Zo blijkt dat zijn onvermogen tot menselijk contact het maken van zijn interviewprogramma's niet bepaald bevordert. "Dat staat enorm in de weg, want het is niet echt prettig werken met mij. Dat heb ik laatst ook weer op een paar evaluaties gehoord. Daarom hou ik het meest van schrijven. Dat kan ik alleen doen, op mijn zolderkamer. Hoe minder mensen erbij betrokken zijn, hoe aangenamer het voor mij is."

"Mensen vinden dat ik vaak te negatief ben, en te kritisch. Ik denk dat ze daar gelijk in hebben. Dat is mijn onvermogen om op een harmonieuze manier met mensen om te gaan. Daardoor besef ik weer dat ik niet goed pas in het leven van mensen die bepaalde omgangsvormen met elkaar hebben afgesproken op de werkvloer, in cafés of waar dan ook. Ik ben daar niet zo goed in. Dat is niet hun schuld, het is mijn eigen defect. Zij zijn in de meerderheid. Het is voor de sfeer ook fijner als ik leuker doe."

Werkvloer

Toch is Akyol zeker niet bewust een tiran op de werkvloer. "Onlangs probeerde ik aan mensen die zich door mij gekwetst of gepikeerd voelen uit te leggen dat ze het niet persoonlijk moeten opvatten. Ik wil op alle punten het beste halen uit het ding dat we aan het maken zijn, in dat specifieke geval een tv-programma, en heb overal wat op aan te merken. Het is makkelijk om dan te zeggen: ‘Het is mijn karakter, accepteer het maar.’ Maar ik snap dat mensen mij een zeikerd vinden."

Desalniettemin is Akyol nog steeds regelmatig in diverse programma's op tv te zien. "Ik ben niet iemand met wie het leuk is om samen te werken, maar het werkt in mijn voordeel dat de dingen goed gaan. Zolang de kijkcijfers goed blijven, zal niemand me in de weg lopen. Maar ik ben niet naïef. Als het misgaat, dan gaat mijn kop er als eerste af."

In de nieuwste Playboy vertelt Özcan Akyol meer over het werk dat hij doet, zijn nieuwste boek Afslag 23, en het gezinsleven. Playboy 12 ligt morgen in de winkel.

Interviews
  • Fleur Baxmeier
  • BrunoPress