Het oudste beroep ter wereld krijgt nu ook thuiswerk-mogelijkheden

Thuiswerken is anno 2023 bijna niet meer weg te denken uit de samenleving. Toch zijn er beroepen voor wie thuiswerken nog geen gegeven is. Maar daar wil Utrecht verandering in brengen: het oudste beroep ter wereld mag in de gemeente binnenkort ook vanuit huis uitgevoerd worden.

thuiswerk

Sinds de gemeente Utrecht afscheid heeft genomen van de tippelzone, de boten aan het Zandpad en ook de ramen in de Hardebollenstraat dicht heeft gegooid, heeft de stad al problemen met het organiseren van sekswerk binnen de gemeente. Nieuwe locaties kunnen rekenen op veel verzet van de lokale bewoners en daarom wordt er door ambtenaren druk gezocht naar een alternatief. En dat is er nu in de vorm van een proef: sekswerkers in de Domstad gaan hun diensten vanuit huis aanbieden.

Verboden thuis te werken

Hoewel veel sekswerkers in Utrecht al werken vanuit huis was thuiswerken voor vrouwen van lichte zeden tot op heden illegaal. Met de gesloten locaties in de stad hebben prostituees weinig plaatsen om klanten te vermaken, maar volgens wethouder Eelco Eerenberg moet daar verandering in komen. Hij vertelt NU.nl: "Sekswerk is een legaal beroep waarvoor ruimte moet zijn in Utrecht. Op een veilige manier, die past bij de huidige tijdsgeest. Sekswerkers wachten al te lang op meer legale mogelijkheden om hun beroep uit te oefenen in de stad."

Verantwoorde prostitutie

De nieuwe regelgeving moet sekswerkers een plek geven om hun diensten aan te bieden waardoor 'mogelijkheid tot thuiswerken' officieel op de vacaturebeschrijving kan komen te staan van het oudste beroep ter wereld. Wel moeten deze 'bedrijfspanden' aan een aantal voorwaarden voldoen: de sekswerker moet ingeschreven staan op het adres waar zij haar werk wil gaan uitvoeren. Daarnaast moeten alle inkomsten die zij verdient allemaal in eigen zak belanden en mag ze geen reclame op gevel, ramen of deuren van haar huis plakken. Soa Aids Nederland vindt het besluit van de gemeente een "goede stap": "Tilburg, Lelystad en Assen hebben dat al lang en Nieuwegein en Hilversum sinds kort. Dat bevalt goed." De officiële proef start op zijn vroegst volgend jaar.

Een ware toeristentrekpleister dat Utrecht: een stukje lokale cultuur proeven in het huis van een local én tevreden en voldaan weer thuiskomen.

Goodlife
  • NU.nl
  • Adobe Stock