Ginny Ranu Ramkisoen

'Het wordt meestal niks als we op date één al op onze buik, zij of rug hebben gelegen'

'De mens is voornamelijk gericht op reproductie, al vraag ik me regelmatig af of we de planeet daar een plezier mee doen'

Soms wanneer ik een single man ontmoet, betrap ik mezelf erop dat er al snel twee vragen door mijn hoofd schieten: 1. Zou ik met ’m kunnen zoenen? en 2. Kan ik met hem naar bed? Eigenlijk best raar, aangezien het wellicht niet onze insteek is. Toch is mijn reptielenbrein per direct aan het selecteren of de man die vastzit aan de hand die ik schud, goed partnermateriaal kan zijn. Nou heb ik ondanks mijn niet-academische achtergrond een bijzondere interesse in wetenschap en maak ik de biologiepodcast Biologica samen met bioloog en beste vriend Roy, dus ik weet het een en ander over hoe wij mensen zijn geprogrammeerd. En laat het nou net zo zijn dat we met ons complexe brein uiteindelijk ook héél simpele wezens zijn: de mens is voornamelijk gericht op reproductie om de soort in stand te houden. Al vraag ik me regelmatig af of we de planeet daar wel een plezier mee doen.

Hoewel wij (stiekem best oppervlakkige) wezens dus maar al te oordelend kunnen zijn, heb ik genoeg mensen om me heen die niet meteen op date één voor hun partner vielen. Oké, ze walgden niet van het uiterlijk van hun nu-geliefden, maar het waren ook niet per se hun go-to-types. Dat had wat tijd en een diepere connectie nodig, een x-aantal dates en wat gezamenlijke interesses. Met andere woorden: een inhoudelijke band. Ik vraag me daarom weleens af of we potentiële partners niet te snel op hun uiterlijk beoordelen en of we daardoor niet onze grootste liefdes mislopen. Het oog wil ook wat, dat snap ik, maar zoals mijn overgrootmoeder altijd zei: "Van een mooi bord kun je niet eten."

Nou denk ik overigens van wel hoor, want wat is een mooi bord? Hij mag ook heus wat barstjes hebben. Of een krasje hier en daar. Aan de andere kant zijn we misschien allemaal weleens wakker geworden naast exemplaren die na een biertje te veel nét iets aantrekkelijker oogden dan de looks die Moeder Natuur hun daadwerkelijk had toebedeeld. En daar hoefden we na een afbakbroodje en een douchebeurt ook niet zo nodig mee op date. Niet zo gek eigenlijk. Na innige seks nog tijd maken om een innige connectie aan te gaan is voor ons oerbrein wellicht niet nodig. Het gevoel te hebben gereproduceerd is na de daad immers al bewerkstelligd. Daarom wordt het meestal niks als we op date één al op onze buik, zij of rug hebben gelegen. Dat heeft volgens mij dus weinig met iemand als persoon te maken.

Als jij nog lekker rond wil sletten, dan staat dat je natuurlijk vrij. Is het hebben van een relatie je langetermijndoel? Dan zou ik toch heel even wachten. Al kan een zoentje heus geen kwaad. Daten is, als je goed naar de biologie kijkt, ook heus geen hogere wiskunde. Het was mooi geweest als ik dat zelf wat eerder had geweten, al had ik dan ook zelden een voldoende voor dat vak.

Meer leuke columns lezen? Koop de nieuwste Playboy! Die ligt nu overal in de winkels en staat boordevol columns, interviews en foto's van prachtige vrouwen.

Entertainment
  • Adobe Stock