Matt Damon over Oppenheimer: 'Het is de nieuwe Saving Private Ryan'

‘De manier waarop Oppenheimer is gemaakt, leek ontzettend veel op Spielbergs aanpak toen’

Matt Damon

Hij bivakkeert in de publicitaire schaduw van zijn maatjes Brad Pitt en George Clooney, maar ondertussen is Matt Damon (52) de acteur met het hoogste financiële rendement in Hollywood. Ook zijn nieuwste film, de historische thriller Oppenheimer van Christopher Nolan, is een instant classic. Matt: "Het is de nieuwe Saving Private Ryan."

'Ik zie er fantastisch uit'

Alsof hij net een paar rondjes om het reservoir in Central Park heeft gejogd, zo ziet Matt Damon er deze knisperende zondagochtend in Manhattan uit. Hij is gekleed in een grijze joggingbroek en dito sweatshirt. Op zijn blozende hoofd prijkt een wollen dopmutsje. Hoezo casual? "Mmm, lekker, zo’n high-tech watertje", zegt hij met een knipoog naar Playboy, nadat hij in zijn suite van het Ritz Carlton een dorstige slok heeft genomen uit een kek vormgegeven waterflesje. Matt zal overigens de laatste zijn die zich zorgen maakt over zijn postuur. "Ik heb het tegenovergestelde van anorexia. Als ik in de spiegel kijk, denk ik: 'ik zie er fantastisch uit.'" Daarom kon Damon recentelijk ook niet geloven dat hij – verdorie – weer iets was aangekomen. "Ik paste niet meer in mijn pakken. En het enige wat ik kon bedenken, was dat mijn maatje George Clooney iemand had betaald om mijn kostuums kleiner te maken... Tot mijn vrouw zei: Zou het niet kunnen dat je wat dikker bent geworden? Ik natuurlijk: 'Nee, dat is absurd. Ik zie er fantastisch uit.’" Waarop Matt grinnikt en nog wat vitaminewater achterover gooit.

'Het leek ontzettend veel op Spielbergs aanpak'

Matts nieuwste film Oppenheimer van Christopher Nolan schetst in drie uur intrigerend en meeslepend het ontstaan van de atoombom, gedurende WOII. Een tijdperk waar Damon bekend mee is sinds zijn hoofdrol in Saving Private Ryan. "De manier waarop Oppenheimer is gemaakt, leek ontzettend veel op Spielbergs aanpak toen", aldus Matt. "Steven bouwde half Normandië na, waarin wij als cast bijna carte blanche kregen. Chris (Nolan, red.) deed hetzelfde met Los Alamos, het geheime dorp waar gewerkt werd aan de bom. Dus ik kon me weer volledig onderdompelen.’ De titelrol van Oppenheimer wordt gespeeld door Cillian Murphy en Matt is één en al bewondering. "Voor mij was de film al een marathon, maar het hele gewicht van deze productie drukte op Cillian, die zo’n beetje in elk shot zat en zeven scènes per dag moest doen. Dat eist focus en toewijding."

'Oppenheimer is entertainment'

Damon is niet bang dat de Oscarkandidaat te politiek wordt. "Daarvoor is
Oppenheimer te veel een militaire thriller. Mensen die lekker op vrijdag- en zaterdagavond naar de bioscoop willen, zitten niet te wachten op een preek van mij. Vergelijk het met The French Connection van William Friedkin. Was dat een film over harddrugs of een spannende thriller? Het laatste, als je het mij vraagt. Oppenheimer is vooral entertainment, een popcornfilm."

Oppenheimer met onder andere Matt Damon en Cillian Murphy is vanaf 20 juli te zien in de bioscoop. Bovenstaande trailer geeft alvast een voorproefje van de spannende militaire thriller van Christopher Nolan.

Interviews
  • YouTube still