Orgie voor tien mensen in een lichaam

God, wat houden we toch van kunst

kunst

Dit artikel komt uit de allernieuwste Playboy. Meer van dit soort interessante verhalen lezen? Koop de nieuwste Playboy HIER.

Kunstenares Isabelle Albuquerque uit Los Angeles raakt geïnspireerd door haar eigen naakte lichaam. Zo zeer dat alle sculpturen in haar serie Orgy For Ten People In One Body (gemaakt van 2019 tot 2023) zijn afgeleid van haar lijf, met behulp van afgietsels en 3D-scans. "Ik wilde echt dat het werk extatisch en orgastisch zou zijn."

Wist je altijd al dat je kunstenaar wilde worden?

"Nee, integendeel. Ik ben opgegroeid in een kunstenaarsfamilie, mijn overgrootmoeder, mijn grootmoeder en mijn moeder waren allemaal kunstenaars. Om die reden heb ik het grootste deel van mijn leven geprobeerd dat deel van mij te onderdrukken. Pas op mijn 36e ben ik begonnen met beeldhouwen. Daarvoor werkte ik als onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie. Destijds leerde ik AI hoe je menselijk naakt moet schilderen. Tijdens mijn onderzoek raakte ik zo teleurgesteld door de schaarste aan vrouwelijk naakt gemaakt door vrouwen zelf, dat het mij ertoe aanzette om sculpturen te gaan maken."

Wat fascineert jou aan naaktsculpturen

"Mijn favoriete muziek is a capella, wat vrij ongebruikelijk is. Ik hou van a capella omdat het de meest uitgeklede menselijke muziekvorm is, het is als een naakte stem in de wind. Ik denk op dezelfde manier over naakte beeldhouwwerken, het is de meest kwetsbare en minimale kunst, dat is wat mij ertoe aantrok."

Isabelle Albuquerque

In je werk heb je het over onderwerpen waar de meeste mensen zich ongemakkelijk bij voelen, zoals seks en verlangen. Ben je altijd zo geweest?

"Absoluut niet. Toen ik opgroeide, had ik een medische aandoening waarbij er maar aan één kant een borst groeide. Het was bijna alsof je aan de ene kant een vrouwelijke torso had en aan de andere kant een mannelijke torso. Als tiener had ik nog nooit iemand ontmoet die hetzelfde had, en dit was vóór het internet en de body positivity-beweging. Dus ik voelde me totaal gesïoleerd en vervreemd van mijn lichaam. Ik werd uiteindelijk geopereerd toen ik 21 was, maar daarna sloot ik mijn lichaam af, ik had veel schaamte. Ik was nooit naakt en gaf er altijd de voorkeur aan volledig gekleed te zijn."

Van nooit naakt zijn tot het gebruiken van je eigen lichaam in je werk, dat moet eng zijn geweest…

"Het was angstaanjagend in het begin. Het is heel moeilijk geweest om de schaamte te verwerken die zovelen van ons om zoveel verschillende redenen koesteren. Ik had mijn specifieke redenen, maar veel mensen die dingen hebben meegemaakt op het gebied van hun lichaam en seksualiteit reageren op het werk omdat ik mijn schaamte bewaarde, maar me niet verstopte. Ik zeg altijd: ik bloosde de hele tijd. Ik voel me nu zo gesterkt door de sculpturen dat ik in hun buurt redelijk op mijn gemak ben."

Het valt op dat de meeste sculpturen geen hoofd hebben, alsof ze zijn afgehakt.

"Ik wilde echt dat het werk extatisch en orgastisch zou zijn. Het moment van een orgasme is een van die zeldzame momenten waarop ik stop met denken en het lichaam de boventoon voert. Ik zit mijn hele leven zo vast in mijn hoofd, daarom hou ik van dit idee. Het zorgt ervoor dat de kijker veel meer verbinding kan maken met de stukken. Onlangs deelde een vriendin spontaan een ongemakkelijke seksuele ervaring die ze had gehad. Het is zo interessant omdat het niet hebben van een hoofd zowel over objectiviteit als over empowerment kan gaan, en ik denk dat mijn werk ook beide lijnen bewandelt."

Het is absoluut krachtig, en gewelddadig tegelijk...

"Ja, ik denk dat het belangrijk is, want je kunt niet over seksualiteit praten zonder over geweld te praten. Voordat ik hiermee begon had ik zo’n fase nadat Donald Trump de verkiezingen won. Ik was zo boos en moest iets met die woede, dus maakte ik honderden penissculpturen en sneed ze in stukken. Dat gebaar kwam ook door mijn persoonlijke ervaring met mijn eigen lichaam, dat er iets ontbrak. Het voelde magisch, spannend, maar ook pijnlijk."

Het boek Orgy For Ten People In One Body van Isabelle Albuquerque is vanaf 26 maart verkrijgbaar voor €59.

Meer lezen over alle interessante Playboy-waardige onderwerpen in de wereld? Koop dan de nieuwste Playboy. Wij zetten alles wat je moet weten voor je op een rijtje in een heerlijk blad. Nu verkrijgbaar in een winkel bij jou in de buurt of via Tijdschrift.land.

Entertainment
  • Genevieve Hanson, Jacob Ogden