Dossier: El Chapo got shot

Voluit heet hij Joaquín Guzmán Loera, maar iedereen kent de beruchtste drugsbaron van Mexico als El Chapo, de kleine. Hi...

Voluit heet hij Joaquín Guzmán Loera, maar iedereen kent de beruchtste drugsbaron van Mexico als El Chapo, de kleine. Hij is vogelvrij, voortvluchtig en onvindbaar. De 58-jarige narcobaas staat als eerste op de lijst van FBI’s Most Wanted. Toch is de vraag of hij ooit wordt gepakt. Want hij is geliefd.

Zo begon de intro in ‘The Sneaky Issue’ over de dubieuze jacht op El Chapo. Aan deze jacht lijkt een einde te zijn gekomen, nu in het nieuws is dat de grootste bad ass motherfucker mogelijk is omgekomen bij een schietpartij in Guatamala. Hoewel de president en de autoriteiten elkaar tegenspreken, is het mogelijk dat het hoofd van het Mexicaanse drugskartel is opgedoekt.

De Mexicaanse president Enrique Peña  Nieto meldt dat El Chapo zou zijn omgekomen bij een schietpartij in Guatamala, de autoriteiten spreken dit echter tegen doordat er nog geen lichamen zijn gevonden en ze willen ook niet bevestigen dat er een schietpartij is geweest.

El Chapo, wat ‘kleintje’ betekent, wordt beschouwd als een van ’s werelds machtigste drugshandelaren. Hij staat aan het hoofd van het beruchte Sinaloakartel in Mexico. Dit kartel dook voor het eerst op in de jaren 80 en is een van de grootste drugsorganisaties ter wereld. Sinaloa is verantwoordelijk voor een kwart van de Mexicaanse drugshandel naar de VS en heeft een grote hand in de tienduizenden drugsdoden in Mexico.

In The Sneaky Issue (februari) van Playboy 2013 was te lezen hoe El Chapo zijn reputatie op heeft gebouwd en wat deze precies inhoudt. Bestel ‘m nu.