Nieuwe NASA-radar redt levens in Nepal

NASA heeft in samenwerking met DMS (Department of Homeland Security) een nieuwe technologie ontwikkeld die onlangs in Ne...

NASA heeft in samenwerking met DMS (Department of Homeland Security) een nieuwe technologie ontwikkeld die onlangs in Nepal voor het eerst in de praktijk is gebracht. Door de aardbeving in Nepal verdwenen er een groot aantal inwoners onder het puin. Dankzij de FINDER (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response) konden tot nu toe vier mensen levend onder het puin vandaan gehaald worden. Wat doet deze radar precies?

/ Vier mensen gered

Toen eind vorige maand de aardbeving in Nepal plaatsvond, werden direct de zogeheten FINDER's naar Nepal getransporteerd. De FINDER is een apparaat dat zoekt naar hartslagen van mensen die onder het puin liggen. Het is voor het eerst dat deze techniek gebruikt wordt en niet zonder succes, al vier mensen werden leven onder het puin gehaald.

/ Hartslagen herkennen

De FINDER is uitgerust met een hypermoderne radar die tot 10 meter diep hartslagen onder het puin kan waarnemen. In een open ruimte kan de FINDER tot 30 meter hartslagen herkennen door de ingebouwde radar. Het zijn deze apparaten die het voor reddingswerkers een stuk makkelijker maakt om eventuele slachtoffers te identificeren en te bevrijden.

Nepal heeft grote moeite met de naweeën van de aardbeving. Het dodental van de ramp staat nu om 7.500, maar gehoopt wordt dat met de FINDER nog enkele mensen levend onder het puin vandaan worden gehaald. Fingers crossed en duimen draaien maar.