Realitycheck: de 10 meest geloofde leugens over relaties

Roses are red, violets are blue. Much of what is said about relationships, isn’t very true. Er bestaan veel (goedbedoeld...

Roses are red, violets are blue. Much of what is said about relationships, isn’t very true. Er bestaan veel (goedbedoelde) leugens over relaties, die nog veel te vaak voor waar aan worden gezien. Dit zijn tien van de grootste misvattingen.

/ Je moet geluk hebben om je relatie te laten slagen

Dat is de grootste bullshit die we zijn tegengekomen. Een relatie houden is verdomd hard werken. Ruzie, crises, veranderingen die jullie doormaken, het zijn allemaal factoren waar jullie mee om moeten gaan als jullie samen zijn – en dat is niet altijd even makkelijk. De afweging die je voor jezelf moet maken, is of je dit allemaal waard vindt.

/ Relaties horen levenslang te zijn

Natuurlijk begin je aan een relatie met het idee dat jullie samen oud worden. Of misschien haalde je toentertijd je schouders op en zei: ‘We zien wel waar het schip strandt.’ Omdat je jezelf je hele leven blijft ontwikkelen en veranderen, kan het zijn dat je op een gegeven moment niet meer de persoon bent waar zij verliefd op is geworden. Dan sta je voor de keuze: ga je door als twee mensen die eigenlijk niet meer bij elkaar passen of zet je er een punt achter? Denk eens terug aan je eerste vriendinnetje. Waarschijnlijk moet je er niet aan denken dat jullie nu nog samen zouden zijn.

/ Je hoeft niet meer te daten in een relatie

Dit heeft met dat harde werken te maken. Blijf elkaar zien als partner en niet als huisgenoot. Af en toe een avondje naar de bioscoop of een etentje haalt jullie weer even uit de sleur en zo waarderen jullie het meer om bij elkaar te zijn. Onze tip: neem haar een keer als verrassing mee uit. Vrouwen houden erg van spontaniteit.

/ Het doel van een relatie is settelen

Het is mooi als een relatie ‘eindigt’ in een huisje-boompje-beestjetafereel met een ring om jullie vinger. Maar als jullie dat niet redden, is er echt geen man overboord. Tijdens iedere relatie leer je dingen over elkaar en ook over jezelf. Het is geen verspilde tijd (of je moet wel heel graag miniatuurversies van jou op de wereld willen zetten). Het succes van een relatie kun je beter aflezen aan de tijd dat jullie gelukkig met elkaar zijn dan de lengte ervan of wat jullie samen hebben ‘bereikt’. Zie het als een ervaring in plaats van een doel of manier om tot dat doel te komen. Daar worden jullie beiden een stuk gelukkiger van.

/ Vreemdgaan betekent per definitie het einde

Hoe vaak hebben we niet gehoord: ‘Als hij/zij vreemdgaat, ga ik direct bij haar/hem weg!’ Als je bedenkt dat ongeveer één op de drie mannen en zo'n 28% van de vrouwen ooit is vreemdgegaan, is deze uitspraak al wat minder waarschijnlijk. Hoewel het ongetwijfeld een grote klap zal zijn, hoef je niet gelijk de handdoek in de ring te gooien (of ze moet in één sessie het hele voetbalteam hebben gehad. Dan kunnen we het ons goed voorstellen). Het is moeilijk om elkaar opnieuw te leren vertrouwen met dit in het achterhoofd, maar het is wel mogelijk. Ga voor jezelf na of je het waard vindt om alles weg te gooien wat jullie samen hebben opgebouwd vanwege die misstap.

[video_ad]

Lees verder >>

/ Als je relatietherapie nodig hebt, is het einde in zicht

Relatietherapie is juist bedoeld om de boel weer op de rit te krijgen. Soms komen stelletjes op de sofa tot de conclusie dat ze beter uit elkaar kunnen gaan, maar dat is niet het doel van de therapeut. Als jullie door een diepe crisis gaan, bijvoorbeeld door vreemdgaan, kan het juist helpen om hiermee om te gaan en samen verder te gaan.

/ Liefde is perfect

Niets is perfect en de liefde al helemaal niet. Ja, jullie zullen ruzies krijgen van het kaliber elkaar-met-borden-willen-bekogelen. Ja, zij zal nachten huilend in de badkamer doorbrengen terwijl jij met je handen in het haar nadenkt over hoe het ooit weer goed zal komen. Jij zal fouten maken en zij zal fouten maken. Krijg je het hier een beetje benauwd van? Vergeet dan vooral de mooie dingen niet, die dit allemaal waard maken. Net zoals in de rest van je leven, gaat ook een relatie in ups en downs. De kunst is om de ups te blijven zien.

/ Sex: anywhere, anytime

Haha, dat dacht je. Naast die paar dagen per maand waarin je vriendin niet beschikbaar is, zal het er door stress, spanningen en sleur vaker niet van komen dan wel. Is dat een ramp? Mwah, er zijn ergere dingen te bedenken. Het is wel een van de makkelijkste dingen om op te lossen.

/ Je blijft altijd verliefd

Was het maar waar. De vlinders en roze wolk zullen na verloop van tijd verdwijnen. Hoe snel dat gebeurt, is voor iedereen verschillend. Wat er daarna voor in de plaats komt, hangt af van jouw inspanningen. Het is niet erg als een verliefdheid overgaat, het diepe ‘houden van’ is net zo mooi en net zo bijzonder.

/ Een Waterman past niet bij een Stier

Jij hebt echt te veel horoscopen gelezen. Zet twee steenbokken naast elkaar en je ziet dat zij ook als dag en nacht van elkaar verschillen. Let liever op de karaktereigenschappen van de persoon zelf dan onder welk teken van de dierenriem ze is geboren. Misschien kan je kristallen bol daar meer over vertellen.