Anty gin: gin gemaakt van –jawel– mieren

Je hebt gin en je hebt gin. En sinds kort heb je ook mierengin, het zogenaamde Anty Gin (bonuspunten voor die naam). Dit...

Je hebt gin en je hebt gin. En sinds kort heb je ook mierengin, het zogenaamde Anty Gin (bonuspunten voor die naam). Dit is een opmerkelijk resultaat van een opmerkelijke samenwerking: het Nordic Foodlab uit Kopenhagen en The Cambridge Distillery.

De specifieke mier die de distilleerderij gebruikt voor de drank, is de Formica Rufa – de rode bosmier. Het experimentele Deense laboratorium heeft ontdekt dat het mierenzuur dat de insecten uitscheiden als ze een vijand tegenkomen, chemisch gezien erg goed reageert met alcohol. Het is een soort carbonzuur en deze essentie vormde de basis van de Anty Gin. Je hebt nog aardig wat mieren nodig om er een fatsoenlijke mierensmaak aan te geven. In een fles van 700 ml zitten zo’n 62 mieren verwerkt. Fun fact: voor de hele serie waren ongeveer 6.000 mieren nodig.

/ Geen geinig experiment

Anty Gin is niet alleen het product van een geinig experiment. ‘We willen de mogelijkheden laten zien van insecten als voedsel- en smaakbron,’ zegt Will Lowe in de Britse Metro. Gelukkig hebben de mieren een citrusachtige smaak, wat ze erg geschikt maakt om toe te voegen aan gin. Het is niet alleen maar mieren wat de klok slaat in dit drankje, de makers hebben ook onder andere jeneverbes, brandnetel, nagelkruidwortel en zwartmoeskervelzaad toegevoegd. Een bonte mix van ingrediënten die een gin maken als geen ander, waarmee ze de prijs van €250 keurig verantwoorden.

[video_ad]

De eerste serie Anty Gin bestaat uit 99 genummerde flessen. En omdat de brouwers geen genoeg krijgen van de bijzondere smaak van de rode bosmier, krijgt iedereen bij zijn bestelling een klein flesje van 50 ml dat puur mierendistillaat bevat. Santé!